Készüljön fel egy utazásra, amely lebilincselőbb, mint bármelyik Jules Verne regény: csobbanjon bele az óceánok meglepő tényeinek habjaiba, és nézze meg, mit rejt a nagy kékség.

Az óceánok mélységeibe merülve a bolygónk legnagyobb rejtélyei tárulnak fel. A Föld óceánjai összesen a bolygó 70%-át fedik le, milliárdos nagyságrendben élőlények otthonaként szolgálva. Számos meglepő és izgalmas jelenséget rejtenek, melyek közül most hatot közelebbről is megvizsgálunk:

Kék, kék, kék mindenhol:

Az óceánok látványos kék színe a napfény és a víz különleges kölcsönhatásának köszönhető. A napfény színei közül a kék verődik vissza leginkább, a többi színt – a vöröset, zöldet és a narancsot- elnyeli.

Az óceánok elképesztő mélysége:

Az óceánok átlagos mélysége hozzávetőleg 4000 méter, ami lenyűgöző, ha ezt összevetjük az átlagos uszodai medence 2 méteres mélységével.

A világ legmélyebb pontja:

Ez szintén az óceánokban található, méghozzá a Mariana-árokban, ahol a tengerszint alatti mélység eléri a 11 kilométert.

A hűvös vízhőmérséklet:

Az óceánokban az átlagos vízhőmérséklet mindössze 2-3 Celsius fok.

A fehér cápák vakációhelye:

A fehér cápák éves vándorlása során egy adott helyen, a Csendes-óceán északi részén töltik a legtöbb időt. Ezt a helyet a tudósok humorosan „Fehér Cápa Kávézónak" nevezték el.

Az óceánok kincsei:

Az óceánok mélyén számos hajó, szobrok, ékszerek és egyéb értékek fekszenek, melyek a történelem különböző korai időszakaiból származnak.

Tehát, amilyen lenyűgöző és hatalmas az óceán, de ne feledjük, hogy a Föld legnagyobb része még mindig felfedezetlen. Az óceánok világa csodálatos és tele van rejtélyekkel és csodákkal, melyeket még meg kell oldanunk és felfedeznünk.

(Borítókép: Óceán rejtett kincse. Illusztráció: Getty Images)