Elsőre talán furcsának tűnik, de közel sem logikátlan az a finn szabályozás, amely azt rendeli el, hogy a gyorshajtók bírságának az összegét a vagyoni helyzetüknek megfelelően állapítsák meg.

Finnországtól már megszokhattuk, hogy az élen járnak jogszabályújítás terén. A finn politika egészen kiszámíthatatlan és különös dolgokra képes. A gyorshajtásra vonatkozó törvényük például kifejezetten egyedi a világon:

a törvény úgy rendelkezik, hogy a napi jövedelmet kell figyelembe venni, amikor a közlekedési szabálysértésekért kiszabott bírságot megállapítják.

A minimális bírság 6 euró, de a határ a csillagos ég, egy igazán gazdag ember esetében a büntetés végső összege akár több tízezer euróra is rúghat. Így történhetett meg nemrég az is, hogy az ország egyik leggazdagabb embere több mint 104 ezer fontnyi gyorshajtási bírságot kapott, pedig csak 30 km/h-val lépte át a megengedett sebességet.

Nem ő volt azonban az első és egyetlen, aki anyagi helyzete miatt járt rosszul az északi országban: 2002-ben például a Nokia egyik igazgatója azzal került a címlapokra, hogy 116 ezer eurót (mai árfolyamon 43 millió forint) kellett fizetnie, mert 75 km/órával hajtott egy olyan úton, ahol csak 50-nel mehetett volna. Egy fotós, Roni Rekomaa viszont tavaly viszonylag még jól is járt. A maximális 50 helyett 99 km/h-val hajtott egy úton, amiért 594 euró (222 ezer forint) büntetést fizetett.

Ugyanaz a vétség neki idén 2349 euróba (880 ezer forint) fájna.

A finnországihoz hasonló, progresszív büntetésrendszert alkalmaznak Svájcban is. Minden idők legmagasabb bírságát ott egy svéd sofőr kapta, akit közúton mért 290 km/órás sebességért büntettek: összesen 1 080 000 svájci frankot (420 millió forint) kellett fizetnie.

(Borítókép: Egy férfit megbüntetnek gyorshajtásért. Illusztráció: avid_creative/Getty)