Utazás előtt áll és gondolkodik, hogy milyen fizetési módot válasszon? A magyar utazók többsége ma már digitális fizetési módokat preferál, mint például a bankkártyát, okostelefont vagy okosórát. Ezzel kapcsolatban azonban számos kérdés merülhet fel, amelyekre cikkünkben választ adunk. Lássuk a 6+1 legfontosabb tippet!

Helyi devizában, vagy inkább forintban fizessünk?

A pénzváltási díjak elkerülése érdekében általában jobb forintban fizetni, kivéve ha nagy árfolyam-ingadozásokat várnak a devizapiacon. Mindenképpen érdemes előzetesen utánanézni a legkedvezőbb opcióknak.

Van rejtett költsége a bankkártya-használatnak külföldön?

A bankkártya-használat külföldön általában nem jár semmilyen plusz költséggel, de figyelni kell az esetleges nagy mértékű árfolyam-változásokra.

Mi a teendő, ha a kártyát ellopják, vagy elvész?

Minél gyorsabban értesíteni kell a bankot, amennyiben a kártya elveszett vagy ellopódott. Érdemes a bank ügyfélszolgálatának telefonszámát előre feljegyezni és magunkkal vinni.

Hogyan ügyeljünk az adataink biztonságára?

Figyelni kell, hogy ne adjuk ki a kártyához kapcsolódó adatokat, sem telefonon, sem e-mailben. A PIN-kódunkat soha ne adjuk ki.

Milyen limiteket érdemes beállítani?

Az utazás során felmerülő nagyobb kiadásokra készülve, beállíthatók vásárlási és készpénzfelvételi limitek. Fontos azonban, hogy ezeket a limiteket se túl alacsonyan, se túl magasan állítsuk be.

Biztos, hogy a bankkártya a legbiztonságosabb?

A bankkártya-használat biztonságos, ha a felhasználó felelősen használja. Az úgynevezett digitális pénztárca használatával tovább növelhető a biztonság szintje.

Érdemes tájékoztatni a bankot a külföldi utazásról?

Ajánlott jelezni a bank felé, hogy hová és mennyi időre utazunk, mivel így a bank is tud róla, hogy átmenetileg változott kártyahasználati szokásaink összefüggnek az utazással, és nem egy esetleges eltulajdonítás történt.

(Borítókép: Egy turista a repülőtéren várakozik. Illusztráció: Getty Images)