Ha a nyaralásunk alatt érintjük ezeknek a múzeumoknak a vonzáskörzetét, akkor mindenképpen tegyünk egy kis kitérőt, mert megéri!

1. Louvre

Ahogyan nincs szenteste karácsonyfa nélkül, úgy a legmenőbb európai múzeumokról sem érdemes írni anélkül, hogy ne említenénk meg a párizsi Louvre-t. Kétségkívül a francia főváros múzeuma a Mona Lisa-ról ismert leginkább, de a múzeum gyűjteménye ezen alkotáson túl is nagyon értékes. Napjainkban a Louvre-ban csaknem 380 000 tárgy található az őskortól a modern időkig.

2. Egyiptomi Régiségek Múzeuma

Az Egyiptomi Régiségek Múzeuma, melyet gyakran csak Egyiptomi Múzeum néven emlegetnek, Egyiptom fővárosában, Kairóban található, és legendás lazac színű épülete rejti a világ leggazdagabb egyiptológiai gyűjteményét. Jelenleg több mint 150 000 tárgy van kiállítva, és még több százezret őriznek az alagsori raktárakban. Múmiák, szarkofágok, agyagedények, ékszerek, és természetesen Tutanhamon kincsei is megtalálhatóak az épület falain belül. A fiatalon elhunyt fáraó halotti maszkja, amely a sírjából került elő szintén a múzeumban van kiállítva.

A tömör aranyból készült fejdísz méltán a leghíresebb darabja a gyűjteménynek.

3. British Múzeum

Jelenleg mintegy 13 millió alkotás dokumentálja az emberi kultúra történetét az őskortól napjainkig, bár általában egyszerre a gyűjteménynek csak egy része kerül kiállításra. Manapság ez a leglátogatottabb múzeum Angliában és a harmadik leglátogatottabb múzeum a világon. Gyűjteményében megtalálhatók a világ leghíresebb archeológiai leletei: az 1802-ben megszerzett rosette-i kő (a hieroglifák megfejtésének kulcsa – a szerk.), a világ legrégibb üvege Egyiptomból (i. e. 1460), a páratlan múmiagyűjtemény, valamint a világ legnagyobb ékírásos gyűjteménye.

+1 Vatikáni Múzeum

A Vatikáni Múzeumban szinte minden értékes műtárgyat meg lehet találni, amit az évszázadok alatt a pápák felhalmoztak. Ezek legnagyobb részét az ókori és a középkori itáliai műalkotások teszik ki, de ugyanúgy találni asszír, vagy egyiptomi műremekeket is. Ebben a komplexumban van a méltán világhírű Sixtus-kápolna, és itt őrzik Raffaello híres stanzáit is.

(Borítókép: Egyiptomi Régiségek Múzeuma. Fotó: ullstein bild/Getty)