1988 nyarán mutatták be a mozitörténelem egyik legsikeresebb akciófilmjét, aminek apropóján olyan kulisszatitkokat gyűjtöttünk össze, amelyekről valószínűleg még nem hallott.

A Die Hard valójában egy könyvadaptáció

Könnyű azt gondolni, hogy John McClane robbanásokkal tarkított történetét akciófilmes forgatókönyvírók találták ki, pedig ez nem így volt. A film Roderick Thorp 1979-es Nothing Lasts Forever (Semmi sem tart örökké) című krimijén alapszik, ami a 1966-os The Detective (A nyomozó) című regény folytatása.

A film olyan részletekbe menően követte a könyvet, hogy még McClane feleségének vezeték nevét (Gennaro) is átvették, más kulcsjelenetekkel együtt, például a hátra szigszalagozott pisztoly is benne voltak az 1976-ban kiadott könyvben.

A Die Hard alapjául szolgáló könyvet egy film ihlette

A Nothing Lasts Forever című könyvének megírásához egy filmből merített ihletet Roderick Thorp.

Az író egyik este megnézte John Guillermin 1974-es The Towering Inferno (Pokoli torony) című filmjét, ami után arról álmodott az éjszaka, hogy egy felhőkarcolóban üldözi egy csapat felfegyverkezett férfi.

Ezt az álmot fűzte össze a The Detective történetével, hogy megszülessen regényének folytatása.

Eredetileg Franc Sinatra alakította volna John McClane-t

Sokan nem tudják, de a legendás énekes színészként megfordult több filmben is. Egyik munkája során a már említett The Detective filmes adaptációjába szerepelt, ami miatt a Die Hard készítői felajánlották neki a főszerepet a készülő alkotásban.

Az akkor már hetvenes éveiben járó Sinatra visszautasította az ajánlatot.

Bruce Willist nem akarták szerződtetni

A film költségvetése megengedte, hogy egy A-kategóriás sztárt igazoljanak a készítők a film főszerepére. Miután Sinatra visszautasította a szerepet, azután az alkotók megkeresték Sylvester Stallonet, Harrison Fordot Robert De Nirot, Charles Bronsont, Nick Noltet, Mel Gibsont, Richard Gere-t, Don Johnsont, Burt Reynolds-ot és Richard Dean Andersont is, de egyikőjük sem vállalta.

Bruce Willis azért nem volt ezen a listán, mert akkoriban még egy komikus színészként tartották számon, ami miatt nem passzolt a film stílusához az alkotók szerint.

Csak díszlet a filmben látható panoráma

A filmben többször láthatjuk a felhőkarcolóból a város elképesztő látképét. A látvány azonban nem valódi.

A filmben látható városképet egy 115 méter hosszú háttérfestmény szolgáltatta. A díszletelem rendkívül modernnek számított a korban, ugyanis animált fényeket, mozgó forgalmat lehetett rávetíteni, sőt éjszakáról nappalra is át tudott váltani.

A háttérelem története a filmmel nem ért véget, ugyanis olyan jól üzemelt, hogy a filmesek más alkotásokban is használták.

Bruce Willis halláskárosodást szenvedett a forgatáson

Nem csak a városkép volt kiemelkedő minőségű a forgatás során. Az alkotók azt szerették volna, hogy minden a lehető legélethűbb legyen, ezért többek között a kellékfegyverek hangját is úgy állították be, mintha igaziak lennének.

Bruce Willis egy jelenetben egy asztalon keresztül lőtt le egy terroristát az egyik ilyen fegyverrel. Az akció közben viszont túl közel került a fegyverhez, aminek következtében maradandó halláskárosodást szenvedett.

(Mental Floss)

(Borítókép: A Dorset Museumban található Die Hard lemez; Fotó: GettyImages)