Íme néhány európai ország jattolási szokásai!

A borravaló kérdése mindig problémás: mennyit illik adni, hol nem is kell egyáltalán. Magyarországon a jattolás a remek szolgáltatás méltatásának, megköszönésének formája, de fontos tudnunk, hogy ez nem mindenhol van így. Magyarországon sok helyen szervizdíjat számítanak fel az éttermekben, ez pedig a menülapon szerepel is és a blokkra is ráírják, de ettől függetlenül, ha nagyon meg voltunk elégedve a felszolgálással, további borravalót is adhatunk. Nehéz megmondani azonban, hogy milyen szokások jellemzik európai társainkat.

Az Egyesült Királyságban, Németországban, Dániában és Svédországban a helyiek általában 10%, míg Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban 5% borravalót adnak. Mindez meglehetősen alacsony az Egyesült Államokhoz képest, ahol legtöbbször 20% (!) borravalót szoktak adni.

Íme néhány európai ország jattolási szokásai!

Ausztria: Általában elvárt, hogy a számla végösszegét kerekített számra egyenlítsék ki a vendégek, vagy legalább a fogyasztott mennyiség árának a 10%-át otthagyja az adott személy. A taxisoknak és a bárpult mögött dolgozó személyeknek is szokás hagyni némi borravalót.

Belgium: Belgiumban nem szükséges borravalót hagyni, mivel általában a számla díja már előre tartalmazza a szerviz árát is. Ha számodra a kiszolgálás kifogástalan volt, természetesen senki sem haragszik meg, ha ezen felül hagysz némi ráadást.

Spanyolország: A vendéglátóiparban dolgozók általában teljes munkaidőben dolgoznak, és így tisztességes fizetést kapnak. Borravaló ezért elvárható, de nyugodtan persze nem sértődnek meg, ha egy-két eurót otthagyunk az étteremben.

Dánia: Borravalóra nem igazán számítanak, mivel a szolgáltatási díjakat a számlák tartalmazni fogják. De természetesen nem tilos ráfizetni.

Németország: A végösszeg szintén tartalmazni fogja a kiszolgálás díját, viszont elég, ha csak az adott összeget felfele kerekíted inkább a fizetéskor.

Franciaország: A borravalót általában a számlák tartalmazzák, és senki sem várja el, hogy plusz pénzt adjon. Ha a szolgáltatás jó volt, akkor egy-két eurót azért hagyhat az asztalon. A pincérek valamivel többet keresnek, mint a minimálbér, és általában a nap végén megosztják a borravalót.

Horvátország: Ismételten egy 10%-os jutalék az elvárt, ha a számla még tartalmazza a szervizdíjat, akkor is.

(popsugar)

(Borírókép: Borravaló. Illusztráció: SDI Productions/Getty)