2014 óta egyre rosszabb a helyzet globálisan.

Az Institute for Economics and Peace minden évben elkészíti az úgynevezett Globális Béke Indexet, amely megmutatja, melyek a legbiztonságosabb és a legtöbb veszélyt rejtő államok.

Íme a világ 20 legbékésebb országa a friss felmérés szerint:

1. Izland, 2. Dánia, 3. Írország, 4. Új-Zéland, 5. Ausztria, 6. Szingapúr, 7. Portugália, 8. Szlovénia, 9. Japán, 10. Svájc, 11. Kanada, 12. Csehország, 13. Finnország, 14. Horvátország, 15. Németország, 16. Hollandia, 17. Bhután, 18. Magyarország, 19. Malajzia, 20. Belgium.

A szempontok közé tartozik többek között, hogy az adott országban milyen külső és belső konfliktusok zajlanak, milyen mértékű a militarizáció, valamint, hogy az utazók milyen biztonsági körülményekre számíthatnak a statisztikák szerint. A terrorizmus, az erőszakos bűncselekmények, megmozdulások számát és valószínűségét, a belső megosztottságot szintén figyelembe veszik, és a szomszédokkal fennálló kapcsolatot is. 

Európában az utóbbi időszakban jelentősen csökkent a „békesség”, azonban még így is kontinensünk a világ legbékésebb régiója. Elmondható, hogy az utóbbi évek háborúkkal tarkított időszaka jelentősen befolyásolta a globális béke szintjét: 2008 óta közel öt százalékkal romlott az index, míg az elmúlt 15 évből 13-ban romlott a megelőző évhez képest. 2014 óta (ekkor történt a Krím orosz annektálása és kezdődött el a donbászi háború, amely végül orosz invázióba torkollott – a szerk.) egyszer sem történt javulás világszinten.

Magyarország elöl szerepel a listán, a 18. legbiztonságosabb ország, bár hazánk így is jelentősen visszaesett a tavalyi 13. helyhez képest. 

(via)

(Borítókép: Béke felirat. Illusztráció: Alvaro Medina Jurado/Getty)