Milliárdos károkat okoz a magyar gazdaságnak a parlagfű.

A hétvégén érkező csapadék átmenetileg mérsékli a pollenhelyzetet hazánkban, de a napokban a parlagfű is egyre intenzívebben szórhatja már a virágporát, ezzel sokak életét megkeserítve. Július utolsó hetére a parlagfű pollenkoncentrációja már több helyen elérheti a tüneteket okozó közepes szintet – látható a Nemzeti Népegészségügyi Központ előrejelzésében.

Még a mai napig is sokan tévesen úgy gondolják, hogy a parlagfű gyógynövényként alkalmazható, ahogy például a kamilla és a körömvirág. Vannak, akik esküsznek rá, hogy az gyomnövény bizony ehető és iható is. A szakértők szerint azonban egyelőre olyan kevés információ áll rendelkezésre a parlagfű ilyesfajta felhasználásáról, hogy nagyon kockázatos fogyasztani belőle, ugyanis nem várt következményei lehetnek. 

A parlagfű Magyarországon a gyomok közé tartozik: az állításokkal ellentétben gyógyászati értéke nincs, viszont allergizáló hatása miatt sokak életminőségét rontja és hatalmas gazdasági károkat is okoz. Hazánkban több százezerre tehető az allergiások száma, akiknek körülbelül fele a parlagfű pollenjére (is) érzékeny.

Becslések szerint évente mintegy 10 milliárd forintot tesz ki a parlagfű-allergia kezelésére szükséges gyógyszerek költsége, a kapcsolódó egyéb költségekkel (kieső munkaidő, orvosi ellátás stb.) a nemzetgazdaságot érő kár 30-35 milliárd forintra is rúghat.

A hatályos jogi szabályozás értelmében a földhasználók egész évben kötelesek az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni. A szabály be nem tartása komoly bírságot vonhat maga után. 

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság egyébként a parlagfüvet az úgynevezett „nem engedélyezett új élelmiszerek” között tartja nyilván. 

(Borítókép: Parlagfű. Fotó: Oskanov/Getty)