Magyarországon is érezhetően megnőtt a hőmérséklet az utóbbi hetekben, mondhatni, megjött az igazi kánikula, de még így is messze vagyunk a világ legforróbb helyeitől.

Hazánkban 30 Celsius-fok felett már valósággal szenvedünk, míg máshol hatalmas boldogság törne a helyiekre, ha „csak” ekkora hőmérsékletet kéne kibírniuk. 

Death Valley, Kalifornia, USA

1913. július 10-én az Egyesült Államokban, egészen pontosan a Death Valley-ben található Furnace Creek városkában pontosan 56,7 fokot mértek. Jelenleg ezt az adatot tekintik bolygónk hőmérsékleti rekordjának.

El-Azízia, Líbia

Líbia fővárosától alig 40 kilométerre található sivatagban vannak helyek, ahol évtizedek alatt sem hull mérhető csapadék. A Szahara északi peremén fekvő El-Azízia oázisban 1922-ben feljegyzett 58 fokos hőmérsékletet sokáig a Föld hőségrekordjaként tartották számon.

Bandar-e Mahshahr, Irán

A világ második legforróbb lakott helye, ahol az érzékelt hőmérséklet 74 Celsius-fok is lehet, de a „sima” rekordhőmérséklet is 51 Celsius-fok.

Dast-e Lut, Irán

Dast-e Lut Irán a bolygónk huszonötödik legnagyobb sivataga: 480 kilométer hosszú és 320 kilométer széles. Földrajzilag egy vízelvezető medencékre osztott hegyvidéki fennsík, egyike a legnagyobb sivatagi medencéknek és a Föld legszárazabb helyeinek. A talaj hőmérséklete 70 Celsius-fok is lehet. 

Wadi Halfa, Szudán

Ebben a városban szinte soha nem esik az eső, meg is van az eredménye: az átlaghőmérséklet 41 fok a nyári hónapokban.

Dallol, Etiópia

A Danakil-mélyföld, avagy más néven Afar-medence semmilyen más helyhez nem hasonlítható. A legmagasabb átlaghőmérsékletű hely a Földön, ahol az évi átlag 41 fok, amely sóképződményekkel, savas forrásokkal és gázgejzírekkel tarkított. A brit sivatagi felfedező, Wilfred Thesiger nem véletlen mondta:

Danakil a halál földje.

Kebili, Tunézia

A datolyájáról is híres országban rekordot jelentő 55 Celsius-fokot mértek 1931-ben. Ez a hőmérséklet még a tevéknek is nehezen elviselhető. 

(Borítókép: Danakil. Fotó: Carl Court/Getty)