Egy friss felmérésben azt vizsgálták, mely országok lakói alszanak a legjobban. A magyarázat is érdekes.

A világ legboldogabb országainak rangsoráról már minden bizonnyal sokan hallottak. Ehhez hasonló – és némileg talán összefüggő – összeállítást közölt nemrég a Scientific Reports folyóirat, amely az emberek alvási szokásait vizsgálta. 

Az Egyesült Királyság tudósai és koreai kutatók több mint 30 ezer ember alvási szokásait vizsgálták meg 11 országban, négy éven keresztül. Ebben segítségükre voltak a manapság elterjedt okosórák is, amelyek közül a legtöbb nemcsak az alvással töltött időt jelzi, hanem megállapítja a különböző alvási fázisokat is.

A felmérés során a szakértők arra jutottak, hogy a túlzott munkatempó, a maratoni munkaidő és a késői lefekvés a magas jövedelmű országokban az alvásidő rovására megy. Megállapították továbbá, hogy azok, akik többet sportolnak és többet mozognak, jobban alszanak – ismertette a The Sun

A kutatás eredményei szerint az emberek általánosságban éjfél körül alszanak el és 7:42-kor ébrednek fel, azonban nagy eltérés mutatkozik a nemzetek között.

A finnek például kereken 8 órát alszanak egy nap, a franciák valamivel kevesebbet, 7 óra 45 percet, míg a britek 7 óra 44 perces átlagot produkáltak a vizsgált időszakban. A spektrum másik végén Japán található, ők átlagosan mindössze 6 óra 51 percet alszanak – nem csoda, igencsak szorgos nép. Svédország, Németország, Svájc, Kanada, Ausztria, az Egyesült Államok és Spanyolország a két véglet között helyezkedik el. Mindebből kifolyólag elmondható, hogy mint sok minden másban, az alvásban is az északi népek járnak az élen. A legboldogabb nemzetnek kikiáltott finnek töltik a legpihentetőbben az éjszakát.

(Borítókép: Alvó férfi egy macival. Illusztráció: Flashpop/Getty)