Jelenleg közel negyedmillió forint a lakások átlagos havi bérleti díja Budapesten, ami tovább drágulhat az egyetemi ponthatárok szerdai kihirdetését követően. A Velvetnek szakértő árulta el, hogy mekkora drágulásra számíthatnak az ingatlant kereső tanulók nemcsak a fővárosban, hanem az ország egyéb pontjain.

Folyamatosan emelkednek az albérletárak Magyarországon, a tendencia pedig tovább folytatódik köszönhetően az egyetemi ponthatárok szerdai kihirdetésének, valamint annak, hogy az árak még mindig nem zárkóztak fel az infláció mértékéhez. Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy az átlagos lakbérek országszerte 2,1 százalékkal nőttek havi összevetésben, míg Budapesten ez az emelkedés 2,5 százalék volt.

A tavalyi év azonos időszakához képest országos szinten 14, a fővárosban pedig 15 százalékos volt az áremelkedés.

„A júniusi bérletidíj-emelkedésre számítani lehetett, ugyanis a tavaszi hónapok óta fokozatosan erősödik a kereslet az országos albérletpiacon. Sokan ugyanis a fokozatos áremelkedés miatt igyekeztek a nyári albérletpiaci szezon előtt keresni maguknak lakást. Emellett a drágulás miatt vannak bérlők, akik olcsóbb ingatlanba szeretnének költözni, ez a tényező szintén élénkítette a keresletet. A kínálat pedig ugyancsak bővülést mutatott az utóbbi hetekben, ami a szezonra való felkészülés egyértelmű jele” – kommentálta a friss adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az árak kapcsán hozzátette, hogy a fentebb említett 14, illetve 15 százalékos éves emelkedés reálértéken – az inflációs hatást is figyelembe véve – 9,1, illetve 11 százalék, ami még mindig elmarad a járvány előtti szinttől. Ez azt jelenti, hogy a bérbeadók díjemelései nem tudtak lépést tartani az inflációval, ezért a bérleti díjaknak egyelőre inflációcsökkentő hatása volt a gazdaságra.

Hosszabb távon pont emiatt további albérletár-drágulásra lehet számítani

– hívta fel a figyelmet Balogh László. 

Szerdát követően tovább nőnek az árak

Az ingatlan.com adatai szerint Budapesten jelenleg 240 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. A legnagyobb választékkal rendelkező városrészeket, köztük a III., VIII., XI. és XIII. kerületet 220-250 ezer forintos átlagos bérleti díj jellemzi. A legdrágább kerületek közé tartozik az I., a II. és az V. 300-368 ezer forinttal. A legolcsóbbak között van például a XVI., a XVII., a XXI. és a XXIII. kerület, ahol 145-165 ezer forintos átlagos lakbérrel találkozhatnak a bérlőjelöltek.

A legnagyobb egyetemvárosok közül Győrben 185 ezer, Veszprémben több mint 172 ezer, Debrecenben 170 ezer forint az átlag a mostani kínálatot tekintve. Ennél valamivel olcsóbb városnak számít Pécs és Szeged a maga 140 ezer és 135 ezer forintos átlagos bérleti díjával. Miskolcon 100 ezer forintos összeggel találkozni. Ezek az árak emelkedhetnek tovább az egyetemi ponthatárok szerdai kihirdetését követően.

„Arra számítunk, hogy a kínálat és a kereslet is élénkül. A kínálat például már most napról napra több száz lakással nő országszerte, jelenleg több mint 12 ezer elérhető albérlet van a piacon. Mindennek következtében a bérleti díjak néhány ezer forinttal emelkedhetnek augusztusban, illetve szeptember elején.

Ez azt jelenti, hogy a budapesti átlag 240 ezer forintos bérleti díj például 245 ezerre nőhet, ami éves szinten plusz 60 ezer forintot jelent a bérlőnek” 

– fejtette ki lapunknak Balogh László.

(Borítókép: Az ablakon pénzt kiszóró kislány/Egyetemista lányok költözés után. Illusztráció: Giphy/Getty Images)