Íme a világ legveszélyesebb tengerpartjainak a listája!

Praia do Norte

Ez a szörfparadicsom a legnagyobb hullámokat biztosítja a sportág szerelmeseinek, ám egyben hatalmas veszély is fenyegeti őket. Az áramlatokat összegyűjtő mélytengeri árokmiatt olyan hatalmas hullámok keletkeznek a vízben, hogy a legtöbben odavesznek, amikor játszani próbálnak velük.

Bikini-atoll

Épp ma 77 éve, 1946. július 25-én hajtotta végre az amerikai hadsereg a Baker fedőnevet viselő kísérleti atomrobbantást a Bikini-atollnál. Ez volt a világ első, víz alatt aktivált nukleáris fegyvere. A kutatók pedig annak ellenére, hogy elsőre megrendültek a látottaktól, és az események sokkhatása alatt álltak, nem sokkal később újabb és újabb atom- és hidrogénbombát robbantottak a tenger alatt, nem kis kárt okozva a környéken lévő vizekre és szigetekre nézve.

1946 és 1958 között összesen 23 kísérleti atomrobbantást hajtottak itt végre.

A turizmus mostanra kezd visszatérni, a víz alatti roncsok ugyanis kivételes látnivalót biztosítanak a búvároknak. A terület viszont a mai napig szennyezett: a szigeteken nem lehet semmit elfogyasztani, sőt a búvárok sem vihetnek haza relikviákat.

Cape Tribulation

Ausztrália legveszélyesebb partszakasza ugyan látszólag gyönyörű, de rengeteg veszély leselkedik arra, aki itt úszkál. Ezen a strandon rengeteg a kockamedúza, amely a világ egyik leghalálosabb medúza faja. Még inkább veszélyessé teszi azonban a környéket a tengerparton nagy számban ólálkodó krokodilok – a szintén veszélyes röpképtelen kakadukról már nem is beszélve. 

Sheerness

Első ránézésre Sheerness csak egy tipikus öreg, unalmas és pókhálókkal teli angol tengerparti városnak tűnhet. A valóságban ez a városka egy valóságos időzített bomba. 1944 augusztusában egy S.S. Richard névre hallgató amerikai hajó zátonyra futott hozzávetőleg egy mérföldre Sheerness partjaitól.

A hajó 1500 tonna veszélyes robbanószert szállított, amelyek nagy része a mai napig az elsüllyedt hajó fedélzetén található.

Eltávolításuk túlságosan kockázatos lenne, azonban az idő előrehaladtával a víz alatt is egyre nagyobb fenyegetést jelent az itt élőknek. Előrejelzések szerint, ha a robbanóanyag működésbe lépne, akkor ez lenne a történelem egyik legnagyobb nem nukleáris robbanása.

Acapulco

Acapulco sokáig Mexikó legnépszerűbb turistaparadicsoma volt, rengeteg amerikai látogatta a város mesés partjait. A turistafellegvár az évek alatt igazi pokollá változott: a drogkartellek és a kormány háborújában sajnos rengeteg civil vesztette életét. Acapulcót manapság már főleg belföldi turisták látogatják, a külföldiek szinte teljesen eltűntek a partokról.

Itt követik el a világ második legtöbb gyilkosságát évente. 

(Borítókép: Krokodil. Illusztráció: ullstein bild/Getty)