Fiatalok hangüzeneteire reagált Ferenc pápa egy podcast műsorban a Portugáliában jövő héten kezdődő katolikus ifjúsági fesztivál előtt. A katolikus egyházfőnek egy húszas éveiben járó transznemű férfi is üzent.

Ferenc pápa nemsokára Portugáliába látogat egy katolikus ifjúsági fesztiválra, ennek apropóján nemrég egy podcast műsorban válaszolt fiatal hívők hangüzeneteire. A katolikus egyházfőnek egy huszonéves transz férfi, Giona is üzent, aki transznemű identitása és a katolikus hite közötti kettőség miatt vívódik. A pápa nem tétlenkedett, kedvesen reagált az olasz férfi üzenetére.

„Az Úr mindig velünk jár … Még ha bűnösök is vagyunk, ő közeledik hozzánk, hogy segítsen nekünk.

Az Úr úgy szeret minket, ahogy vagyunk, ez Isten mélységes szeretete”.

A pápának több hasonló nyilatkozata is volt már, amelyekkel az LMBTQ-közösség tagjainak elfogadását, tiszteletét és megértését szorgalmazta a katolikus egyházban. Korábban például azt mondta, hogy „homoszexuálisnak lenni nem bűncselekmény”. Elismerte továbbá, hogy az egyházon belül vannak olyan magas rangú személyek, akiknek változniuk kell, és elismerni mindenki jogát a méltósághoz – írja a Reuters nyomán a humenonline.hu.

A konzervatívabb hívek nem értenek egyet Ferenc pápa LMBTQ-közösséghez való engedékenyebb hozzáállásával annak ellenére sem, hogy az azonos nemű párok házasságát – a tanításokkal összhangban – az egyházfő is ellenzi. A katolikus katekizmus szerint ugyanis a megélt homoszexualitás bűn. A pápa támogatja ugyanakkor az LMBTQ-emberek számára jogokat biztosító törvényeket olyan adminisztratív ügyekben, mint a nyugdíj és az egészségügyi ellátás.

Az LMBTQ-közösségről, a nőkről és az elvált katolikusokról várhatóan idén októberben, valamint 2024-ben tanácskozik az egyház a katolikus püspökök világtalálkozóján, hogy az érintett témákban egységes álláspontra jussanak.

(Borítókép: Ferenc pápa. Fotó: Németh Kata/Index)