Mi magyarok nagyon szeretünk utazni és szebbnél szebb tájakat felfedezni, ám sokszor elfeledkezünk róla, hogy hazánkban is rengeteg természeti csoda van. Gyönyörű képződményeket, mesebeli tájakat, és elképesztő látványosságokat nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is találhatunk. Kis hazánkban is számtalan lenyűgöző geológiai jelenséggel, izgalmas vidékkel és elragadó nevezetességgel találkozhatunk. Az alábbi listán 3+1 magyarországi helyszínt gyűjtöttünk össze, amely méltatlanul kevés figyelmet kap!

1. Egerszalóki mésztufahegy

Ritka, páratlan szépségű geológiai képződmény az egerszalóki sóhegy, melyhez hasonlót csak Törökországban, Pamukkáléban és az USA-ban, a Yellowstone Nemzeti Parkban láthatunk. Az ásványi anyagokban gazdag hőforrás csodálatos természeti képződményt, egy 120 négyzetméteres mészkőlerakódást épített ki. A több száz méter mélyről feltörő, 67-68 Celsius-fokos termálvíz, ahogy a domboldalon lefolyik, és fokozatosan hűlni kezd, már nem tud annyi oldott ásványi anyagot megtartani, így a felesleg kicsapódik, létrehozva ezzel a fehér, teraszos mésztufa dombokat.

2. Jósvafő

Magyarország bővelkedik magával ragadó falvakban, de még ezek közül is kiemelkedik Jósvafő, mely az Aggteleki Nemzeti Park varázslatos vidékén fekszik. Fedezze fel a helyi tájházat, a malmot és a smaragdszínben játszó Tengerszemet vagy csodálja meg a páratlan Hucul ménest.

3. Fülöpházi homokbuckák

Talán kevesen gondolnák, de nem kell a Szaharáig mennünk, ha homokdűnékre vágyunk. A csöppnyi Magyarországon is találunk valódi, természetes homokbuckákat: a Kiskunsági nemzeti park területén látható homokterület az Ős-Duna hordalékkúpjainak maradványa. A folyóvízi feltöltődés után a Duna elhagyta a területét, de szél által mozgatott homok ott maradt. 

+1 Zalaszántói buddhista sztúpa

A Balaton nyugati csücske rengeteg látványos kirándulóhellyel csalogat, ám a Keszthely és Sümeg között fekvő Zalaszántó talán kevésbé ismert. A falu fölötti erdőből egy kissé tájidegen, fura építmény tornyosodik. A 30 méter magas buddhista sztúpa 1992-es elkészültekor a legnagyobb ilyen jellegű építmény volt Európában. Az arany csúcsdíszes épületet maga a 14. Dalai Láma szentelte fel.

A zalaszántói Béke sztúpa egyébként buddhista szövegeket, relikviákat és egy több mint 20 méter magas életfát rejt. 

(Borítókép: Egy tó az erdő közepén. Illusztráció: Pt Stock/Getty)