Íme a világ három leghosszabb autópályája!

A KSH 2020-as adatai alapján Európában összesen több mint 74 ezer kilométernyi autópálya volt használatban. Képzeljük el, hogy Amerikában van egy olyan autópálya, amely önmagában (!) 48 ezer kilométer hosszú.

1. Pánamerikai autópálya, USA-Argentína

A Pánamerikai főútvonal (Pan-American Highway) Alaszkától Argentínáig húzódik. A három nagy útból összetevődő hálózat összesen 21 országot kapcsol össze. Az útvonal átkel síkságokon, hegyeken, erdőkön és dzsungeleken is.

A Guinness Rekordok Könyvében is úgy szerepel, mint a motoros járművekkel leghosszabban bejárható út a világon. 

Tim Cahill és Garry Sowerby párosa 23 nap, 22 óra és 43 perc alatt tette robogott végig a Pánamerikai autópályán.

2. 1-es autópálya, Ausztrália

Az ausztrál 1-es autópálya a világ második leghosszabb autópályája, de így háromszor rövidebb, mint a fentebb említett riválisa. Ez is több összekapcsolt autópályát foglal magában, összesen14 500 km hosszú. Az 1-es autópálya Ausztrália összes államát érinti, kivéve Brisbane-t és Darwint. Naponta több mint egymillió ember utazik rajta. A Highway 1 to Hell csapata 2017 júniusában új rekordot állított fel: 5 nap, 13 óra és 43 perc alatt autózták körbe Ausztráliát ezen a vonalon. 

3. Transzszibériai autópálya, Oroszország

A harmadik, dobogós helyezést a híres-hírhedt Transzszibériai Autópálya érdemelte ki. A Transzszibériai vasútvonallal – mely a Föld leghosszabb vasútvonala – ellentétben Oroszország leghosszabb autópályája nemzetközi viszonyításban „csak” a harmadik helyre ért fel. Ez az autópálya-hálózat a Balti-tengertől a csendes-óceáni partvidékig, a Japán-tengerig vezet Oroszországon keresztül. Körülbelül 11 000 kilométer hosszú, és áthalad Szentpéterváron, Kazahsztánon, majd Vlagyivosztokba fut be. Az utolsó pályaszakaszt 2015-ben adták át, ám további bővítése is terítéken van, azonban az orosz-ukrán konfliktus miatt jelenleg szünetel a beruházás. Ha valaki szeretné végig autózni, egy hétig tartana az út.

Érdekességképpen: a magyarországi autópályahálózat hossza a KSH 2020-as mérése szerint összesen 1 774 kilométer.

(Borítókép: Pánamerikai autópálya. Fotó: Igor Alecsander/Getty)