Szerdán este kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, és több mint százezer diák számára dőlt el, hogy hol folytathatja a tanulmányait. Az ünneplésre viszont nincs sok idő azok számára, akiknek a lakhatása még nem biztosított a tanévre, ugyanis ezzel együtt elindult a roham az albérletekért.

Évről évre július vége, augusztus eleje az albérletpiac legaktívabb időszaka, hiszen a felsőoktatási felvételi ponthatárok bejelentését követően óriási mozgolódás kezdődik el a leendő hallgatók körében. A tökéletes albérlet megszerzése ráadásul idén egy fokkal nehezebb is lehet, hiszen 2023-ban összességében 126 449-en jelentkeztek a felsőoktatásba, ami tavalyhoz képest 34 százalékos emelkedés, továbbá 2011 óta a legmagasabb szám.

A legnagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsen, Szegeden és Veszprémben a garzonok átlagos bérleti díja 70-120 ezer forint, de egészen más a helyzet Budapesten.

Budapesten a 40 négyzetméternél kisebb alapterületű lakásokat átlagosan 155 ezer forintért kínálják a bérlőknek, szemben a 240 ezer forintos budapesti átlagos bérleti díjjal.

Ráadásul a kiadó lakások fokozatos drágulása miatt várhatóan erős kereslet lesz a legolcsóbban elérhető ingatlanok iránt a fővárosban. 

A legnagyobb garzonkínálattal rendelkező városrészek közül a XI. és XIII. kerületben 177 és 180 ezer forint mondható átlagosnak. A XVII., XX. és XXI. kerületben 100 ezer forint körüli összegért is kínálnak kiadó kis lakásokat, a fővárosi szobák esetében pedig 80 ezer forint az átlagos bérleti díj. 

Egy másfél, két szobás, körülbelül 50 négyzetméteres albérlet ára szinte egész Budapesten meghaladta már a havi 200 ezer forintot, és alighanem ez lesz az új normális.

A piacra rázúduló diáktömeg pedig azt hozhatja magával, hogy a tulajdonosok még tovább emelnek, így az átlagárak akár már szeptemberben érzékelhetően feljebb kúszhatnak néhány százalékkal. Ez is azt mutatja, hogy muszáj a felsőoktatásba felvételt nyert diákoknak mielőbb cselekedniük, mert lehet, hogy később csak rosszabb állapotban, rosszabb helyen lévő bérleményt tudnak majd kivenni, azt is csak drágábban” – nyilatkozta a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa, Gadanecz Zoltán .

(Borítókép: Budapest. Fotó: Lingxiao Xie/Getty)