Gyereksírás, hangos kéjelgés, hétvégi flexelés: temérdek olyan tevékenység van, amellyel az őrületbe tudjuk kergetni a szomszédjainkat, mégis akad négy olyan dolog, ami kitűnik az összes közül.

Szemét a folyosón

Sokan nem nézik jó szemmel, ha felhalmozzuk a csordultig lévő szemeteszsákokat az ajtónk előtt, főleg ha már szaguk is van. Ha nem akarunk rosszalló tekintetekkel találkozni a folyosón, érdemes egyből levinnünk a kukába a szemetet. A dohányfüstre ugyancsak jó páran „allergiásak”, így ha dohányzunk, lehetőleg tegyük azt az erkélyen, a francia kilépőn, vagy a ház előtti közterületen, mintsem a folyosón vagy a liftben. Ha pedig a szagoknál tartunk: a főzéssel járó erős illatokkal sem tanácsos este megörvendeztetni a szomszédokat, így ha tehetjük, inkább napközben, legkésőbb kora este szorgoskodjunk a konyhában.

Hangoskodás

A legtöbb házban elég vékonyak a falak, így sok minden áthallatszik a szomszédhoz. Pont ezért érdemes figyelnünk arra, hogy ne hallgassunk nagy hangerőn zenét vagy tévét, ne kopácsoljunk folyamatosan és kerüljük a hangos veszekedéseket, illetve kéjelgéseket. A szomszéd számára szintén irritáló lehet a vasárnap reggeli húsklopfolás, illetve ha kertes házban élünk, akkor az ugyanekkor végzett fűnyírás. A hangos munkákat tanácsos hétköznapra időzíteni.

Kíváncsiskodás

Senki sem szereti azt a szomszédot, aki mindenbe beleüti az orrát és mindenről tudni akar. A család hogyléte felől érdeklődni, valamint néhány percet beszélgetni mindig szép gesztus, de érdemes ügyelni arra, hogy senkit se tartsunk fel, főleg akkor, ha siet vagy épp nagybevásárlásból tart haza. A legfontosabb, hogy megtaláljuk az arany középutat, hiszen a túlzott érdeklődés mellett az sem előnyös, ha mogorvák és udvariatlanok vagyunk.

A parkolóhelyek elfoglalása

A parkolás mindig kritikus pont, főleg ha városban élünk. Bár általában mindenkinek jut hely az otthona a közelében, a békesség megóvása érdekében próbáljuk mindig az otthonunk környékén letenni az autót, ne foglaljunk el két, sem másfél helyet, és ne álljunk rá a másik kocsijára. Legyünk rugalmasak, hiszen mindenki fogadhat vendégeket, akik alkalomadtán beállhatnak a megszokott helyünkre. Ha ilyesmi történik, sose tegyünk szemrehányást, hiszen az utca egyébként is közterület.

(Femina)

( Borítókép: Távcsővel szemlélődő idős hölgy. Illusztráció: Getty Images)