A svájci BCW tanácsadó cég és PR-ügynökség rangsorában hazánk fővárosa először került be a top10-be.

A rangsor összeállításakor több szempontot is figyelembe vesznek: számít, hogy hány nagy világeseményt rendezett az adott város a vizsgált időszakban, a szakmabeli szakértők hogyan értékelik az adott várost, illetve hogy milyenek a város kilátásai a jövőre nézve.

Magyarország – és főként Budapest – az utóbbi tíz évben kitett magáért sportesemények terén. Rendeztünk többek között két vizes világbajnokságot, háromszor kézilabda Bajnokok Ligája Final4-t, birkózó világbajnokságot, vívó vébét, labdarúgó Európa-bajnokságot, legutóbb pedig labdarúgó Európa-liga döntőt. 

Idén pedig Magyarország ad otthont a világ egyik legnagyobb sporteseményének, a szabadtéri atlétikai világbajnokságnak is.

Rendkívül hangsúlyosan veszik számításba, hogy Budapest számos nemzetközi sporteseménynek adott otthont az utóbbi időben, így már rutinos rendezőnek számít. Szintén sokat nyomhatott a latban a fővárosi sportlétesítmények építése és fejlesztése.

Íme a világ legnagyobb sportvárosainak idei listája:

  1. Párizs, Franciaország
  2. Los Angeles, Egyesült Államok
  3. London, Nagy-Britannia
  4. New York, Egyesült Államok
  5. Manchester Nagy-Britannia
  6. Madrid, Spanyolország
  7. Barcelona, Spanyolország
  8. Tokió, Japán,
  9. Lausanne, Svájc
  10. Budapest, Magyarország

A következő években a hírek szerint Magyarország szeretne UEFA Bajnokok Ligája döntőt szervezni a Puskás Arénában, amelyre legkorábban 2026-ban lesz lehetősége. Ezen kívül pedig kormányzati szándék mutatkozik rá, hogy záros határidőn belül olimpiát is lássunk Budapesten.

(nso)

(Borítókép: Puskás Aréna magyar nemzeti színekben. Fotó: Matthew Ashton - AMA/Getty)