Thaiföld maga a megtestesült földi paradicsom, azzal azonban már kevesen vannak tisztában, hogy a csodálatos tengerpartjain és mesébe illő szigetein túl mennyire sok meglepetést tartogat ez az ország. Ha valódi nyári kalandra vágyik, jól pakolja meg a bőröndjeit és fedezze fel velünk az ázsiai álom úti célt!

Thaiföld sokarcú fővárosa

Mindenki tudja például, hogy az ország fővárosa Bangkok, azt viszont már kevesebben, hogy ez csak a város teljes nevének egy rövidítése, a város igazi neve ugyanis 21 szóból áll, ezzel pedig a világ leghosszabb nevű városa. Bangkok teljes neve angol átírással Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. Mindez thai nyelven 132 karakteres. A thai iskolásoknak mind megtanítják, de kevesen tudják szó szerint lefordítani, annyira archaikus. Bangkokot a thaiok egyébiránt sokszor szimplán Krung Thepnek nevezik, ami annyit tesz: angyalok városa.

Az elefántok országa

Thaiföld volt az elefántok országa. Úgy száz éve még 100 ezer elefánt élt Thaiföldön, köztük 20 ezer vadon. Számuk mára 5 ezerre csökkent, ezeknek a fele fogságban él. Az elefántháton túrázás ma az egyik legfelkapottabb turistaprogram szerte az országban. 

Az ország egyik legnagyobb szigetét és egy népszerű sörét is az elefántok után nevezték el. Előbbi Ko Chang, utóbbi pedig szimplán csak Chang sör.

Egy szerzetes múmiája

Ko Samuin megnézhetjük egy szerzetes múmiáját. Luong Pordaeng szerzetes még 1973-ban meditálta magát a halálba. Teste azóta alig bomlott, ugyanúgy ül évtizedek óta. A Wat Khunaram templomban látható.

Buddhista hagyományok

Thaiföld a világ egyik leginkább buddhista országa. A lakosság 95 százaléka vallja magát buddhistának. A férfiak közt máig népszerű szokás, hogy életük egy rövid szakaszát (jellemzően fiatalon) elvonulva, szerzetesként töltik, míg ha ezen az időszakon kívül átlagos, polgári életet is élnek.

Különleges gesztusok és tisztelet a király iránt

A király iránti tisztelet Thaiföldön rendkívül fontos, a sértői börtönbüntetést is kaphatnak. Ha taxiba ül valaki, valószínűleg azonnal találkozik a király tiszteletével. Sokan akasztják az uralkodó képét a visszapillantó tükörre vagy hordják maguknál a pénztárcájukban.

A gigantikus Buddha-szobor

Bangkokban található a világ legnagyobb fedett téri Buddha-szobra a Wat Pho nevű templom komplexumban. A 46 méter hosszú Fekvő Buddha legmagasabb pontja 15 méter magas.

David Beckham buddhista temploma

A futballszurkolóknak feltétlenül meg kell látogatniuk a David Beckham buddhista templomot. A híres angol labdarúgó szobra és képei találhatók meg itt, amelyeknek megszállott rajongói biztosan örömmel látogatják meg ezt a helyet.

Kockázatos közlekedés

Sok összevetésben Thaiföld közlekedése a világ egyik legveszélyesebbje. Minden évben több mint húszezren halnak meg az ország útjain, köztük kimagaslóan sokan motorbalesetben.

Thaiföld kéjes oldala

Nyílt titok, hogy Thaiföld a szexturizmus országa. Kevesen tudják azonban, hogy legalább 120 ezren dolgoznak prostituáltként Thaiföldön. Sőt ez csak egy óvatos becslés, egyes szervezetek szerint a valós szám ennek a duplája is lehet. Fontos megemlíteni, hogy emiatt a szexiparban fokozottan jelen vannak a nemi betegségek, köztük az HIV-vírus terjedésének kockázata.

A „ladyboy"-ok titka

A thai „lányok” egy része fiúnak született. A ladyboy-okra szokás mondani, hogy Thaiföld legszebb lányai, ami persze buta általánosítás, de tény, hogy a leginkább kirívóan nőies lányok többségéről előbb-utóbb kiderül, hogy többé-kevésbé férfiak.

Az energiaital születése

A Red Bull szülőhelye? Bizony, a világ tán legnépszerűbb energiaitalát a thai Krating Daeng energiaital ihlette, lényegében annak receptjét módosítva dobták először piacra a Red Bullt.

Orchideák birodalma

Thaiföld gazdag orchidea-fajokban, és sok orchideafajta megtalálható az ország különböző régióiban, ideértve az erdőket is, amelyekben több mint 1500 fajta orchidea nő. Ezért nem meglepő, hogy Thaiföld a világ legnagyobb orchidea-exportőre. Az óriási virágpiacon éjjel-nappal árulják a virágokat.

A thaiföldi úszó piac és a banánparadicsom

Ha felejthetetlen élményre vágyik, látogassa meg a thaiföldi úszó piacot. Itt az árusok csónakokon árusítják a portékáikat, és a látvány garantáltan lenyűgöző. Thaiföldön körülbelül 22 különböző banánfajta terem, és némelyik ezek közül egészen hatalmas, ízletes és egzotikus. Emellett a piacon minden megtalálható a banánon kívül: ruhák, csecsebecsék, ajándékok, festmények és még sok más érdekesség.

Elefántürülékből készült öko-szuvenírek

Thaiföldön olyan kreatív szuveníreket is vásárolhatunk, amelyeket elefántürülékből készítenek. Ezek az öko-barát ajándékok biztosan megfogják önt lepni.

Maeklong vasúti piac

A Maeklong vasúti piac remek választás lehet azoknak, akik egy kis izgalomra vágynak a piacon történő nézelődés közben: a területen hat alkalommal mindennap szerelvények haladnak át az árusok között, centiméterekre azok portékáitól és a vásárlóktól.

Hamisítvány múzeum

Thaiföldön egy hamisítvány múzeum is található, ahol a látogatók az összes nagy márka replikáit megtalálhatják, a legbénábbtól a legprecízebb másolatokig. Ez egy kifejezetten érdekes és szórakoztató hely, tele a legismertebb luxusórák és táskák hamisítványaival.

Majomfesztivál és ajándékozás

Évente egyszer majomfesztivált rendeznek a helyiek, akik rengeteg ételt ajánlanak fel a környék majmainak. Az év többi napján az állatok szabadon lófrálnak az utcákon, így a város életének szerves részét képezik. Mivel a majmok hozzászoktak az ember jelenlétéhez, óvatosan kell velük bánni, hiszen gyakran lopják el a turisták értékes, csillogó tárgyait.

Kávézás corgi kutyusokkal 

Ha szeret kávézni, illetve kedveli a szokatlan helyeket és a kutyákat, akkor a Bangkokban található Corgi in the Garden nevű kávézót önnek találták ki. Ezen a helyen imádnivaló corgi kutyusok társaságában kávézhat.

A környezettudatosság hiánya

Thaiföldön még gyerekcipőben jár a környezettudatosság, és ez könnyedén szemet szúr már az első látogatás során: az emberek szinte tényleg mindent (de mindent!) műanyag zacskókba csomagolnak. 

A thai üdvözlés módja

A thaiok nem kezet ráznak vagy integetnek, hanem a testükhöz szorítva a mellkasuk előtt összerakják a két felfelé fordított tenyerüket, majd nem túl mélyen, de lehajtott fejjel meghajolnak. Ezt a gesztust viszonozhatjuk is, ha szeretnénk a helyiekkel közelebbi kapcsolatot kialakítani és a tiszteletünket kifejezni.

Mindez csak néhány érdekesség a sok közül, amelyek Thaiföldet olyan különlegessé teszik. Az ország tele van meglepetésekkel és felfedezésre váró titkokkal, amelyek felejthetetlen élményt nyújthatnak az ide látogatóknak. Ha elég bátor ahhoz, hogy belevágjon egy hatalmas kalandba, akkor Thaiföld varázslatos világa garantáltan elbűvöli majd önt.

(Borítókép: Thaiföldi úszópiac látképe. Fotó: Getty Images)