A balkezes emberek egy különleges és érdekes csoport, akik sokkal többet jelentenek, mint pusztán a bal kezet használók. Tudományos kutatások és kulturális hagyományok alapján megvizsgáljuk, hogyan tekintették a társadalom azokra, akik balkezesek voltak, és hogyan változott ez az attitűd az idők során. Ez a cikk bemutatja a balkezes emberekkel kapcsolatos 14 meglepő és különleges tényt, valamint a különböző kultúrákban tapasztalható reakciókat és hiedelmeket.
  • A balkezesek aránya az emberiségben körülbelül 10%, ami mintegy 900 millió embert jelent a világ 7,6 milliárd lakosából. Ez azt mutatja, hogy a balkezesek száma számottevő, és különleges csoportot alkotnak az emberek között.
  • Történelmi szempontból a balkezes emberek sokszor szembenéztek a társadalmi előítéletekkel és megkülönböztetéssel. Az Inka civilizációban például a balkezeseket "lloq'e"-nek nevezték, és ezeknek az embereknek spirituális képességeket tulajdonították. Azonban a spanyol inkvizíció idején a balkezeseket az ördöggel társították, és a katolikus egyház elítélte és üldözte őket, ami súlyos következményekkel járhatott számukra, akár a halálhoz is vezethetett. Az ilyen történelmi példák rávilágítanak arra, hogy a balkezes emberekkel kapcsolatos nézetek és hiedelmek változhatnak a különböző kultúrákban és időszakokban.
  • Mivel társadalom nem volt túl befogadó a balkezes emberekkel, és sok tárgy jobbkezeseknek készült, a baloldaliak gyakran megtanulják mindkét kezüket használni, vagy legalábbis keresztdominanciát mutatnak bizonyos tevékenységek során.
  • Az 1992-ben alapított Balkezesek Nemzetközi Napja augusztus 13-án van, amelynek célja a balkezesek elismerése és ünneplése. Ezen a napon több esemény és rendezvény szerveződik világszerte, hogy megemlékezzenek erről a különleges csoportról.
  • Az Apollo űrmisszió 29 űrhajósa közül hét balkezes volt, amely arra utal, hogy a balkezesek képességei semmiben sem korlátozódnak.
  • A pennsylvaniai Juniata College ösztöndíjakat kínál balkezes emberek számára: Az iskola legfeljebb 1 500 dollárt nyújt a legmagasabb tanulmányi eredményekkel rendelkező balkezes hallgatóknak.
  • A balkezesek nem csak kivételes számban fordulnak elő a történelemben, de a modern társadalomban is sok érdekes jelenség kapcsolódik hozzájuk. Például a bolondok napján, 1998-ban, a Burger King nagy figyelmet váltott ki egy hirdetésével, amelyben azt állították, hogy kifejlesztették a "balkezes" hamburgert. Ez a speciális hamburger ugyanolyan rögzítésekkel rendelkezett, mint a hagyományos, de 180 fokkal elfordult, hogy a balkezes vásárlókra ne csöpögjön.
  • Az ikrek nagyobb valószínűséggel balkezesek. 1996-ban egy belga tanulmány 1,700 ikerpáron azt találta, hogy közel 21%-uk balkezes. Ez 5%-kal több, mint a baloldaliak általános népessége.
  • A baloldaliak állítólag perverzek. Egy 2008-as tanulmány megállapította, hogy a paraphiliák (atipikus szexuális érdeklődés) összefüggésbe hozhatók a balkezesség magasabb arányával.
  • Egy kiváló példa arra, hogy a balkezesek képesek kimagasló teljesítményre a politikában is, az amerikai elnökök között is találunk balkezeseket. Az Egyesült Államok történelmében 7 balkezes elnök szolgált, akik közül néhányuk rendkívül népszerű és jelentős hatást gyakorolt az ország és a világ eseményeire. Például Barack Obama, James Garfield, Herbert Hoover, Harry Truman, Ronald Reagan, George H.W. Bush vagy Bill Clinton.
  • Angolul a „két bal láb" a labdarúgás vagy a tánc koordinációjának hiányára utal. Ha ügyetlen táncos vagy, akkor két bal lábad van. De Ha jó napot akarsz Magyarországon, ne használd a bal lábadat. Magyarországon a „bal lábbal kelt fel" kifejezés azt jelenti, hogy rossz napod van, és mindent rosszul csinálsz.

(Borítókép: Barack Obama. Fotó: Getty Images)