84 éve ezen a napon, 1939. augusztus 2-án Albert Einstein, a világhírű fizikus aláírta azt a levelet, amely az atombomba létrejöttét segítette elő. Alább bemutatjuk a levél születésének történetét és azt, hogy az hogyan alakította a múlt századot.

A levél és a nácik

Albert Einstein egy 1939. augusztus 2-án született levélben a magyar fizikusok, Wigner Jenő, Teller Ede és Szilárd Leó atomenergiával kapcsolatos kutatásaira és intelmeire hívta fel Franklin D. Roosevelt néhai amerikai elnök figyelmét, figyelmeztetve rá, hogy Németország hamarosan képes lehet nukleáris fegyverek előállítására. Ez a dokumentum vezetett sokak szerint az amerikai atombomba kifejlesztésére irányuló Manhattan-terv elindításához.

Szilárd Leó már korábban felvetette a láncreakció lehetőségét, tudása a náci Németország kezébe kerülve pusztító fegyverré válhatott volna. Miután a tudós felismerte a veszélyt, titokban tartotta az elméletét. A nácik végül nem fejlesztettek ki atombombát, aminek az egyik oka az lehetett, hogy tudósok százait üldözték és űzték ki az országból.

Einstein és az atombomba

Einsteinnek először Wigner és Szilárd ismertette a láncreakció működését, és annak potenciális felhasználását egy atombombában. A világhírű elméleti fizikusnak nem volt tudomása erről a lehetőségről, de amint meghallotta, kifejezte az elismerését a kollégáinak. Mikor félő volt, hogy ez a tudás rossz kezekbe kerül, az Egyesült Államok elnökéhez fordultak, hogy figyelmeztessék a nácik esetleges terveire.

A levélben felhívták Franklin D. Roosevelt figyelmét az urán katonai lehetőségeire és arra, hogy a németek már dolgozhatnak az atombombán. Az elnök két hónap múlva kapta meg a levelet, de azonnal jóváhagyta az Uránium Bizottság létrehozását.

A Manhattan-terv és az utóhatások

Einstein és Szilárd levele sokak szerint a Manhattan-terv kiindulópontjának tekinthető, amely végül 1945-ben az atombomba sikeres kifejlesztéséhez vezetett. Az atomfegyver létrejöttének hatalmas szerepe volt a II. világháború történetének alakításában: megváltoztatta a 20. század második felének szuperhatalmi szembenállását és hozzájárult a hidegháború kialakulásához.

Az atombomba megszületéséről szóló, két hete mozikba került új történelmi filmnek óriási sikere van a mozikban. Az Oppenheimer című alkotás J. Robert Oppenheimer fizikusról, az első atomfegyver „apjáról" szól, aki a Manhattan Terv vezetőjeként kollégáival, köztük a magyar származású Teller Edével és Szilárd Leóval az atombomba létrehozásán fáradozott.

Charles Oppenheimer, J. Robert Oppenheimer unokája aktívan részt vett az új Christopher Nolan-film népszerűsítésében. A filmről egy, az Atomic Múzeumban tartott eseményen beszélgetett a családtagjaival, és felfedte azt a jelenetet, amelyet szíve szerint teljesen kitörölne a filmből. 

Ez a jelenet Robert Oppenheimert mutatja, ahogy cianidot fecskendez egy almába, hogy megmérgezze a professzorát. Charles Oppenheimer elmondta:

Vannak olyan részek, amelyekkel nem értek egyet, de nem igazán Nolan tehet róla.

Ezekről nem igazán tudjuk, hogy valóban megtörténtek-e. Arról például nincs feljegyzés, hogy bárkit is megpróbált volna megölni almába fecskendezett ciánnal. Ez egy nagyon komoly vád, és történelmi átdolgozás. Robert Oppenheimer egyetlen ellensége vagy barátja sem hallotta ezt a sztorit az élete során, de sajnos a könyvbe bekerült."

Az Oppenheimer, amelynek főszereplője a színészóriás, Cillian Murphy, már a mozikban van, a kritikusok és a nézők egyaránt elismerik. A szereplők között találjuk Emily Blunt, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Rami Malek, és a magyar színész, Haumann Máté nevét is.

Cillian Murphy, mint J. Robert Oppenheimer 

A színész egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy „hatalmas felelősségnek” érezte ezt a szerepet, mivel Oppenheimer „bonyolult és ellentmondásos személy volt, és legalább annyira ikonikus is”. A 47 éves Cillian ráadásul egy extrém diétát is bevállalt azért, hogy a lehető leghitelesebben hozza a fizikus karakterét.

Matt Damon, mint Leslie Groves 

A színész egy interjúban elárulta, hogy megígérte a feleségének, Lucianának, hogy szabadságot fog kivenni, hacsak Nolan nem ajánl neki egy szerepet. És lásson csodát, a rendező pont jókor tárcsázta Damon számát!

Robert Downey Jr., mint Lewis Strauss

Robert Downey Jr. nagyon élvezte a forgatást és ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a premier környékén úgy nyilatkozott:

Csak kimondom: ez a legjobb film, amelyben valaha is szerepeltem.” 

(Borítókép: Albert Einstein levelet ír Szilárd Leó segítségével. Fotó: Getty Images)