Egyre inkább szükségessé válik a 2500 éves épületegyüttes megóvása.

A görög kulturális minisztérium nemrég bejelentette, hogy szeptembertől szabályozzák az athéni Akropolisz látogatását. Az új szabályzat bevezetése az ókori görög fellegvár romjainak állagmegőrzése miatt vált szükségessé. 

A szabályozás a gyakorlatban a látogatók számának korlátozását jelent. A remények szerint ezzel a műemlékek megóvása mellett, csökkeni fog a tömeges várakozás és a zsúfoltság a csúcsidőkben.

Naponta ezentúl legfeljebb 20 ezer ember mehet majd fel az akropoliszba szeptember 4-től. A 20 ezer ember különböző idősávokra osztva léphet az athéni fellegvár területére a 12 órás nyitvatartási időszak alatt. A görög állami statisztikai hivatal szerint az Akropolisznak tavaly több mint hárommillió látogatója volt, míg 2021-ben (a Covid-19 idején) mindössze 1,2 millió.

Az akropolisznál egyébként jelenleg is vannak korlátozások: 12 és 14 óra között a nagy melegre való tekintettel nem látogatható.

Hasonló rendszert vezetnek be 2024. április elsejétől a többi görög régészeti helyszínen is – mondta Lina Mendoni kulturális miniszter.

(Borítókép: Akropolisz. Fotó: Lefteris/Getty)