Az idei Csengtubai Universiadé egy különösen emlékezetes pillanattal gazdagodott a női 100 méteres síkfutáson. Egy szomáliai versenyző váratlanul lassú teljesítménye negatív rekordot állított fel, és nemcsak a nézők, hanem az egész atlétikai közösség figyelmét felkeltette. Az eset hátterében rejlő szálak egészen a Szomáliai Atlétikai Szövetségig vezetnek.

A nemrégiben Kínában, Csengtuban rendezett Universiadén történt egy igen szokatlan esemény a női 100 méteres síkfutás egyik futamában. Naszra Abukar, a Szomáliai atlétikai versenyző, 21.81 másodperc alatt teljesítette a távot, amely a futam történetének leglassabb ideje. Ez a botrányos teljesítmény mind az interneten, mind a médiában nagy figyelmet kapott, például a Sportbible is beszámolt róla.

A versenyen látható felvételről kiderült, hogy Abukar már a kezdetektől fogva küszködött, nem csak formán kívül volt, hanem láthatóan nehezen vette fel a startpozíciót is. A futamot a brazil Gabriela Silva Mourao nyerte meg 11.58 másodperccel, Abukar pedig több mint tíz másodperces hátránnyal ért célba.

Ez az eset sokakban felvetette a kérdést, hogyan indulhatott egy olyan versenyző, akinek láthatóan nincs helye ezen a szinten. A válasz nem volt túl bonyolult: kiderült, hogy Abukar nagybátyja, Hadija Aden Dahir, a Szomáliai Atlétikai Szövetség alelnöke.

A szomáliai kormány is reagált a helyzetre, Mohamed Barra sportminiszter pedig ígéretet tett a kiválasztási folyamat alapos vizsgálatára. Az eset nemcsak a nemzeti büszkeséget sértette, hanem „szégyent hozott az ország hírnevére” is.

Naszra Abukar azonban továbbra is a versenyzés mellett áll, és a nemzetközi sajtóban azt nyilatkozta, hogy a közelgő budapesti világbajnokságon is szeretne indulni. Csak az idő mutatja meg, hogy a következő versenyeken újra látjuk-e ezt a hírhedt „sprintert” a pályán.

A Csengtubai Universiadén történt szomáliai rekord csak az egyik a sok közül. Eric Moussambani Malonga egyenlítői-guineai úszó, aki a médián keresztül a 2000-es olimpián  vált ismertté, amikor a 100 méteres gyorsúszásban 1:52,72-es idővel nyert előfutamot a diszkvalifikált ellenfeleivel szemben.

(Borítókép: Atlétikai pálya. Illusztráció: Getty Images)