A 9-től 17 óráig tartó munkarend megváltozik? Új tendenciák és változások jelennek meg az irodai kultúrában, amelyek alapjaiban kérdőjelezhetik meg a hagyományos munkaidőt. Ismerd meg, hogyan alakulnak át a munkaórák és mi várható a jövőben ebben a gyorsan változó környezetben.

Az emberek számos vállalatnál dolgoznak a szokásosnak tekinthető, reggel 9-től délután 5-ig tartó időintervallumban, különösen az irodai területen. A koronavírus-járvány miatt azonban számos munkahelyi szokás átalakult – tudtuk meg az Instylemen magazintól

Az egyik nagy változás a távmunka elterjedése, ami sok helyen nem állt vissza simán a megszokott irodai munkarendhez.

Ugyanakkor nem csupán a munka helyszíne, hanem a beosztása is változott. Cégvezetők és elemzők megfigyelték, hogy a délután 4 és este 6 közötti idősávban a munkavállalók hatékonysága jelentősen csökkent.

Az alkalmazottak ebben az időben gyakran elhagyják a munkahelyet, hogy elintézzék napi teendőiket, például hazavigyék a gyerekeiket iskolából, vagy megelőzzék a forgalmi dugót.

Ez nem jelenti azt, hogy az alkalmazottak egyszerűen kihagyják ezeket az órákat. Sokan inkább este térnek vissza a munkához, amikor már nyugodtabban tudnak dolgozni. 

A munkaidő három fő produktív időszakra oszlik: délelőtti, délutáni, és esti. A Microsoft például egy saját dolgozók körében végzett tanulmányban felfedezett egy további produktív időszakot, amely az este 10 körüli órákra esik.

Az új rendszer előnye lehet a munka és a magánélet közötti jobb egyensúly, különösen azok számára, akik önállóan dolgoznak. Ugyanakkor hátránya is akad, például ha egy csapatnak együtt kell dolgoznia egy projekten, akkor problémát okozhat, hogy egymásra kell várniuk. Továbbá, a munka és a szabadidő közötti határvonal elmosódása új kihívásokat is felvet.

Ezek a tendenciák azt mutatják, hogy a munkahelyeknek és a vezetőknek rugalmasabbnak és alkalmazkodóbbnak kell lenniük a modern munkaerő igényeinek megfelelően. A változó munkaidő és a nem hagyományos munkarendek egyre fontosabb szerepet kapnak az irodai kultúrában, és ez a tendencia valószínűleg a jövőben is fennmarad.

(Borítókép: Irodai dolgozó munka közben. Illusztráció: Getty Images)