Az Egyesült Államok szabadsága kétségkívül vonzó, de Európa is kínál előnyöket - ezt igazolják azok az emberek, akik Európába költöztek.

Az Egyesült Államok szabadsága kétségkívül vonzó, de vannak olyan területek, ahol Európa előnyösebbnek tűnik - ezt támasztják alá azok az emberek, akik az óceán túlpartjáról ide költöztek, és most megosztják velünk tapasztalataikat.

Biztonság

Hollandiában a gyermekeimnek nem kell iskolai gyakorlat keretében megtanulniuk, hogyan reagáljanak egy lövöldözés esetén. Ha az utcán durranást hallok, még mindig összerezzenek, mert az első gondolatom az, hogy lövés hangját hallom. Viszont a holland barátaim nem ijednek meg, mert tudják, hogy a hang forrása egy kipufogó vagy egy elpukkanó lufi lehet. Itt éjszaka is haza tudok sétálni anélkül, hogy attól kellene tartanom, hogy bűncselekmény áldozatává válok.

Nyugalmas életmód

Amerikában a közparkok gyakran hajléktalanok és drogfüggők menedékhelyei. Ezzel szemben Olaszországban a jól karbantartott parkokban barátainkkal piknikezhetünk, olvashatunk egy könyvet, vagy egyszerűen csak élvezhetjük a lassú és minőségi életet.

Megélhetés

Norvégiában az életminőség jelentősen magasabb, mint amit otthon megszoktunk. A vőlegényem jövedelme olyan mértékű, hogy ebből bőségesen megélünk, nincs szükség arra, hogy mindketten minden nap 12 órát dolgozzunk. Az élet itt sokkal nyugodtabb és stresszmentesebb; nem úgy érzi magát az ember, mintha folyamatosan egy mókuskerékben futna. A munka és a szabadidő közötti egyensúly nagyon kiegyensúlyozott. Nem csak a munkahelyi tevékenységek töltik ki az életünket: itt az embereknek van idejük pihenni, feltöltődni és élvezni a körülöttük lévő világot. Norvégia számomra a minőségi élet megtestesítője lett.

Kulturális különbségek

Európa minden szeglete gazdag történelmi örökséggel és lenyűgöző építészettel büszkélkedhet. A kulturális élet itt sokkal pezsgőbb, az emberek nagyobb értéket tulajdonítanak a művészetnek. A táplálkozás terén is pozitív változásokat tapasztaltam: az ételek minőségibbek, kevesebb cukrot és ízletesebb hozzávalókat tartalmaznak.

Gyalogosbarát környezet

Európában újra felfedeztem a sétálás örömét. Itt gondtalanul sétálhatok az utcákon, anélkül, hogy folyamatosan a rendőri igazoltatás miatt aggódnék, ami - különösen latinóként - sajnos az amerikai életem részét képezte. Ugyanakkor az alacsonyabb bűnözési arány miatt is sokkal nyugodtabban közlekedhetek gyalog. Az egyszerű sétálás olyan szabadságérzettel tölt el, amit otthon, Amerikában, sohasem tapasztaltam.

Nyári pihenők

Berlinben, ahol jelenleg élek, egészen elképesztő, hogy évente öt hét fizetett szabadság jár. Ez nem csupán néhány szabadnapot jelent, hanem minőségi szabadidőt, amelyet teljes mértékben a családommal tölthetek. Nem kell gyors ebédeket kapkodnom az asztalomnál a munkahelyemen, mert az itteni szabályozások szerint minden napomhoz tartozik egy nyugodt, egy órás ebédszünet is. Ez az egyensúly a munka és a magánélet között jelentősen javítja az életminőségemet. Ez a fajta életstílus, ahol a személyes időt is tiszteletben tartják, valami olyasmit ad nekem, amit otthon, Amerikában sohasem tapasztaltam.

Szorongásmentes egészségügy

Portugáliában élve rájöttem, mennyire eltérő az egészségügyi rendszer a saját hazámétól, az Egyesült Államokétól. Itt egy műtét, még ha váratlanul is ér, nem jelent anyagi csődöt. Ezt például akkor tapasztaltam meg, amikor egy vakbélműtéten kellett átesnem. Hihetetlen volt számomra, hogy ez a beavatkozás nem került semmibe, míg otthon egy hasonló műtét gyakran komoly anyagi teherrel jár, ami hosszú távon adósságot és szegénységet okozhat. Ez a szemléletbeli különbség nagyon megkönnyíti az itteni életemet.

Emberi kapcsolatok

Svájcban, ahol jelenleg élek, lenyűgöz a helyiek kiegyensúlyozottsága és nyugalma. Megfigyeléseim szerint itt nincsenek olyan mély ideológiai ellentétek és feszültségek, amik az amerikai társadalom mindennapjait átitatják. Az itteni emberek viszonyulása a politikához, a „kultúrharc” jelenségéhez lényegesen eltér az otthon megszokottól, és ez a nyugodt, kiegyensúlyozott közeg nagymértékben hozzájárul az életminőségem javulásához.

Szociális támogatás

Ausztriában élve megfigyeltem, hogy a gyerekek születése után a szülők akár két évig is otthon maradhatnak, miközben élvezhetik a társadalombiztosítás nyújtotta támogatást. A bölcsődék szolgáltatásai itt ingyenesek, és az iskolák nem csak színvonalasak, de jól felszereltek is. A felsőoktatás pedig, szemben az Egyesült Államok gyakorlatával, szintén díjmentes, lehetőséget biztosítva mindenki számára a továbbtanulásra. Mindezek a szociális előnyök jelentősen pozitív hatást gyakorolnak a családi életre és a gyermekek jövőbeli kilátásaira. Az életminőség, az oktatás hozzáférhetősége és a családok támogatása mind-mind olyan tényezők, amik Ausztriát olyan vonzóvá teszik számomra.

Forrás: Bien.hu

(Borítókép: Turizmus Berlinben, ahogy végre közeledik a nyár. Fotó: Getty Images)