Több órát izzad a konditeremben, megvonja magától a kalóriákat és mégsem ér el látványos eredményt a fogyásban? Ha a válasz igen, érdemes lesz végigpásztáznia a boltban a fűszeres polcokat, létezik ugyanis egy növény, amely természetes módon segíti a fogyást.

Jó ízt kölcsönöznek az ételeinknek, feldobják a különböző italkülönlegességeket, némelyek meggátolják a kellemetlen szagok terjedését és jó néhány az egészségünkre is jótékony hatással van: a fűszereket évezredek óta használják az emberek nemcsak főzéshez, de bizonyos kórságok ellen is. A különböző betegségek enyhítésén túl bizonyos növények más jótékony élettani hatással is rendelkeznek, például segíthetnek a fölösleges kilók leadásában.

A sáfrányt például igazi „csodanövénynek” tartják, ugyanis gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek a sejtek védelmében, illetve az oxidatív stressz csökkentésében, emellett fogyasztása a hangulatunkra is pozitív hatást gyakorol, mivel antidepresszáns tulajdonságokkal rendelkezik. A boldogsághormonok termelődését is serkenti, javítja a memóriát, óvja a szív- és az érrendszer egészségét, de gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert, nem mellesleg a zsírégetésben is óriási segítségünkre lehet.

A sáfrány a fahéjjal és a csilivel ellentétben nem egy hagyományos zsírégető fűszer, ugyanakkor hozzájárulhat a fogyáshoz és az egészséges testsúly fenntartásához az étvágy és az éhségérzet csökkentésével.

Ezáltal nemcsak abban segít, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be a szervezetünkbe, de annak az esélyét is csökkenti, hogy az étkezések között egészségtelen és hizlaló rágcsálnivalókat vegyünk magunkhoz. Miután a hangulatunkra is pozitív hatással van, fogyasztásával a stresszevés kockázata is csökken, a sáfrányban található gyulladáscsökkentő antioxidánsok pedig az anyagcsere javításához is hozzájárulnak.

A sáfrány egyes szakemberek szerint az inzulint is remekül szabályozza, ami segít kordában tartani az éhségünket és a vércukorszintünket, ezáltal csökkenhet az édesség utáni vágyakozásunk is.

(Femcafe)

(Borítókép: Férfi egy mérlegen. Illusztráció: Getty Images)