III. Király akkor sem ütközne különösebb problémába, ha otthon felejtené az útlevelét.

Útlevélre normális esetben minden ország állampolgárai jogosultak. Európában általánosságban véve elmondható, hogy a tagállamok között szabad az átjárás, így a Schengeni-zónán belül a legtöbb esetben elégséges, ha a személyi igazolványunk nálunk van. A hagyományos útlevelek azonban ma is szükségesek hazánkban is, ugyanis Európán kívül mindenhol szükségünk lesz rá a határátlépéshez. 

Vannak azonban olyan kiváltságosok, akik eltekinthetnek az útlevéltől. 

III. Károly király

A Nagy-Britanniai nemzetközösség királya ezt a kiváltságot néhai édesanyjától, Erzsébet királynőtől örökölte. Külföldi utazása során a királynőnek – immár királynak – nincs szüksége brit útlevélre. Ehelyett egy olyan dokumentumot állítanak ki, ami a szó szoros értelmében nem útlevél. Ebben a következő áll:

„Ő Britanniai Felségének államtitkára Őfelsége nevében kéri és felkéri mindazokat, akiket érinthet, hogy az útlevél birtokosának akadálytalanul biztosítsanak szabad utat, és nyújtsanak neki olyan segítséget és védelmet, amilyenre csak szükség lehet”

A királyi család többi tagjának egyébként az átlagemberekhez hasonlóan szüksége van útlevélre. 

A mindenkori japán császár és felesége

A japán császárnak, Naruhitonak és feleségének, Maszako császárnénak szintén nincs szüksége útlevélre. 1971-ben készült egy minisztériumi dokumentum, amely kimondja, hogy „rendkívül helytelen” útlevelet kiállítani a császár vagy a császárné számára. Éppen ezért a kérdéses dokumentum rögzítése óta a japán császár és felesége útlevél nélkül utazhat bármely országba – erről azonban köteles időben értesíteni a fogadó országot. A császári család többi tagja diplomata útlevéllel rendelkezik.

(twn)

(Borítókép: III. Károly. Fotó: WPA Pool/Getty)