A környezettudatosság terjedésével egyre több nagyváros vezetése teszi le voksát a karbonsemlegesség mellett. Ennek egyik alapvető feltétele az autók kiszorítása a városokból.

Több településen vagy központi városrészben drasztikus megoldáshoz folyamodtak: kitiltották az autókat, hogy megőrizzék a csendet és a levegő tisztaságát. 

Velence, Olaszország

Velence óvárosát sorompókkal választottak el a külkerületi városrészektől. Ha valaki turistabusszal vagy autóval érkezik a gondolák városába, akkor ezen határvonalaktól gyalog, vagy vizen kell folytatnia az útját. Az óvárosban ugyanis a gyaloglás, a hangulatos és menetrendszerűen közlekedő vaporetto, vagyis az úgynevezett vízibusz, illetve a méltán híres gondola a lehetséges közlekedési eszközök. A turistafellegvárnak számító települést sok katasztrófa sújtotta az elmúlt időszakban, így kiemelten fontos a védelme – többek között az autóktól is.

Giethoorn, Hollandia

A hollandiai Velencének is becézett Giethoorn városában kevés klasszikus út található, azonban annál több csatorna és kiterjedt kerékpárút-hálózat. A település híres 18. századi, csinos, virágos parasztházairól és mintegy 170 apró fahídjáról. Az autóforgalom erősen korlátozott, a helyiek és a turisták leginkább csónakkal, kis hajókkal közlekednek, melyeket bérelni is lehet, még az éttermek, kávézók is így közelíthetők meg. 

Ídra, Görögország

Van néhány európai sziget, amelyen nincs lehetőség motoros járművekkel közlekedni. A görögországi Szaróni-szigetekhez tartozó Ídra is erről híres, a lakosok és a turisták a szárazföldről hajókkal érkeznek, a szigeten pedig vízitaxikkal,  gyalogosan és szamárháton a legegyszerűbb közlekedni.

Ezen a görög szigeten a hófehér, mediterrán házak és a kristálytiszta tengervíz élményét garantáltan nem rontja el a civilizáció zaja. 

Mackinac-sziget, Egyesült Államok

A Michigan államban található Huron-tavon áll az 500 lakost számláló Mackinac-szigete, amelyet minden nyáron turisták százai árasztanak el. A hely legfőbb érdekessége, hogy ide tilos autóval behajtani.

A motoros járműveket 1898-ban (!) betiltották, amely tilalom a mai napig érvényes.

A szigeten leginkább gyalog lehet közlekedni, vagy pedig biciklire, illetve lovas kocsira kell szállni. 

(Borítókép: Gondolázás Velencében. Fotó: RelaxFoto.de/Getty)