Bemutatták a jövő hét szombaton kezdődő atlétikai világbajnokság érmeit, amelyeket Budapest egyik legszebb szimbóluma, a Gellért-hegyen álló Szabadságszobor díszit majd. A sportág történetében először mindhárom dobogós edzőjét is éremmel jutalmazzák.

Már csak másfél hét és kezdetét veszi az atlétikai világbajnokság, idén először Budapesten. A szervezők bejelentették, hogy a hazánkban tartott sportrendezvény lesz az első, amelyen a díjkiosztás stadionon kívül, a kifejezetten erre a célra épített Medál Plázában történik. A komplexumban tartják többek között a megnyitó ünnepséget, a szurkolói zónák programjait, koncerteket és különböző szórakoztató programokat olyan fellépőkkel, mint a Margaret Island, a Parno Graszt, Lofti Begi, Yamina és a Hősök. A színpad közelségének köszönhetően a szurkolók szinte testközelből ünnepelhetik majd a kedvenceiket a fesztivál hangulatot idéző átadón.

A bajnokságon elnyerhető érmeket nemrég egy videón mutatták be a szervezők. A medálok egyik oldalán a budapesti atlétikai világbajnokság emblémája, Budapest egyik legismertebb nevezetessége, a Gellért-hegy tetején álló Szabadság-szobor látható, amely a kezében tartott pálmaággal a küzdeni akarás, a dicsőség és a győzelem szimbóluma.

Az érmek hátoldalának előtérben a vadonatúj, a sportok királynőjének koronájára emlékeztető Nemzeti Atlétikai Központ, a háttérben pedig a versenypálya látható, az a hely, ahol az atlétika szuperhősei küzdenek a győzelemért.

Az érmek elkészítése a tervezéstől a szalag varrásig 3 ezer munkaórát vett igénybe, összesen 140 kilogramm nemesfém és 450 méter szalag felhasználásával.

Megalkotásuk során a fenntarthatóság fontos szempont volt: a világbajnoki érmeket 146 kiló felelős erdőgazdálkodásból származó, papírból gyártott jellegzetes éremtok teszi különlegessé, melyek béleléséhez a Nemzeti Atlétikai Központ versenypályájának megmaradt anyagát használták fel. 

Az edzőket is jutalmazzák

„A budapesti lesz az első olyan atlétikai világbajnokság, ahol nemcsak a dobogósok, hanem az edzőik is kapnak érmeket. Ezek az újítások teszik egyedivé az első hazai rendezésű atlétikai világbajnokságot. Ahogy mi voltunk az elsők abban is, hogy egy világeseményt a kedvezményes jegyvásárláson keresztül a sportolás népszerűsítésére használtuk fel” – mondta Németh Balázs, a Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója.

Augusztus 19. és 27. között 9 napon át zajlanak az atlétikai világbajnokság versenyei, amelyekre jegyek korlátozott számban továbbra is kaphatók.

(Borítókép: A Nemzeti Atlétikai Központ új stadionja. Fotó: Balogh Zoltán/MTI)