Egy rejtélyes és egyszersmind lenyűgöző élettörténet Görögország történelméből: egy férfi, aki sohasem találkozott nővel egész életében.

Mihajlo Tolotosz egy különleges sorsú férfi volt, aki a 19. század közepén, valószínűleg 1856-ban született. A születése utáni időszakban elveszítette édesanyját, és a sorsa egy különleges helyen folytatódott: a görögországi Athosz-hegyen lévő ortodox kolostorban. Ezen a helyen a szerzetesek fogadták örökbe az árván maradt gyermeket, akik gondoskodtak róla.

De miért is volt ennyire különleges az Athosz-hegy? Az Athosz-hegy nem csupán egy kolostor: valójában az egész terület államként működik, mely egy félszigeten terül el. Ezen a helyen a nők belépése azóta van tilalmi listán, mióta IX. Kónsztantinosz bizánci császár hivatalosan is kihirdette ezt 1046-ban. Mivel ezt a területet „Szűz Mária szent kertjeként” tartják számon, a hagyomány szerint nő nem léphet a kolostori állam földjére.

Mihajlo az őt nevelő szerzetesek szigorú szabályai szerint élt. Mivel soha nem hagyta el az Athosz-hegyet, így természetesen soha nem is találkozott nővel. A nők létezéséről csak a kolostorban élő társaitól hallott.

1938-ban Mihajlo 82 éves korában hunyt el, de élete során nem csak a nőket, de az autók világát, a filmeket, de még a repülőgépeket sem ismerte. Számos történész és kutató állítja, hogy ő lehet az utolsó ember, aki ilyen körülmények között élt le egy egész életet.

Forrás: Ladbible.com

(Borítókép: Athos hegy. Fotó: Getty Images)