Egy minden korábbinál nagyobb és átfogóbb expedíciót indít a Loch Ness-i szörny felkutatására a skóciai Loch Ness Centre. A turisztikai központ felhívást tett közzé, miszerint önkénteseket keresnek a kalandhoz.

Filmek, rajzfilmek, számtalan manipulált vagy félreértelmezhető fotó: az úgynevezett kriptozoológiának, vagyis a szóbeszéd vagy mitológia által leírt állatok „tudományának” egyik világszinten ismert sztárja Nessie, a Loch Ness-i tó szörnye, amely olyan mitikus lények táborát erősíti, mint a jeti, a Közép- és Dél-Amerikában randalírozó, kecskék vérét szívó Chupacabra vagy a tengerészek csúfos végzetének hitt szirének, sellők. 

A Loch Ness-i szörny közel 1500 éve él a köztudatban, legelőször egy 565-ből származó legendában jelent meg az alakja. A történetben Szent Kolumba, Írország és Skócia mai védőszentje ment meg egy embert a vízi élőlénytől, miután az korábban megölte egy társukat.

Hirtelen feltűnt, és kitárt szájjal, félelmetes ordítással úszott a folyó közepén lévő ember felé

– írja a BBC History Magazin a korabeli krónikát idézve. A történet szerint Szent Kolumba a kereszt nevében feltartóztatta és elűzte a szörnyet.

Nessie kilétére az évezredek során számtalan elmélet született: gondolták már óriás angolnának és dinoszaurusz-leszármazottnak is. Az újkori észlelések 1933-ban kezdődtek. 1934. április 19-én készült el az a legendás fotó, amelyen egy tóból kinyúló, hosszú nyakú, dinoszauruszra emlékeztető lény látszik. Később a ‘90-es években számolt be több szemtanú egy zsiráfszerűen hosszú nyakú élelőnyről, amely a szemük láttára úszott a tóban.

A titokzatos vízi élőlény legendája a skóciai Ness-tóhoz köthető, habár más közeli tavakban is észlelték már a „szörnyet”. Ebbe a térségbe invitál most minden kalandvágyót a Loch Ness Centre, amely augusztus 26-27-re toboroz önkénteseket a legendás lény felkutatásához. A kutatócsapat állítólag minden korábbinál hatékonyabb technológiák bevetésével fogja átfésülni a tavat, többek között a vízben terjedő hanghullámok észlelésére alkalmas berendezéssel, hidrofonnal, valamint a tó hőtérképét felderítő drónokkal.

(CBS News)

(Borítókép: Hoax kép a Loch Ness-i szörnyről. Fotó: Getty Images)