A vállalati kultúra, az elfogadható viselkedés szabályai iparáganként eltérőek lehetnek, de létezik néhány szabály, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk, bármilyen területen is dolgozunk. Íme 5+1 hiba, amit érdemes elkerülnünk, ha nem akarjuk magunkat lejáratni a céges bulin.

Hamarosan folytatódik a Marsra Magyar című sorozat, amelynek utolsó részében betekintést nyerhettünk a Hajnal-Vasad Kft. céges bulijába, amelyen elszabadult a pokol.

Ha nem akarunk mi is a sorozat szereplőihez hasonló kellemetlen helyzetekbe kerülni, nem árt, ha ismerünk és betartunk néhány alapvető szabályt.

1. Ne feledkezzünk meg a határainkról

Az egyik legegyértelműbb, de mégis legfontosabb szabály, hogy a céges ünnepség vagy csapatépítő nem egy baráti összejövetel, hanem egy informális üzleti rendezvény. Erre különösen akkor emlékeztessük magunkat, amikor jó ötletnek tűnik még egy pohár ital elfogyasztása.

Természetesen mindenkinek más az alkohol tűrő képessége, de jobb, ha tisztában vagyunk a határainkkal és nem egy céges rendezvényen teszteljük le azokat, mert ittasan sokkal könnyebben szegünk meg alapvető szabályokat.

2. Ne menjünk felkészületlenül

Nem árt, ha készülünk néhány beszélgetési tervvel a céges bulira, különösen akkor, ha a feletteseinkkel is összefuthatunk az eseményen. Természetesen nem arról van szó, hogy minden részletre kiterjedő tervünk legyen, pusztán arról, hogy a tipikus, de esetleg kellemetlen helyzetekre felkészüljünk.

Például, ha előre eldöntöttük, hogy nem iszunk alkoholt, akkor számíthatunk arra, hogy lesznek, akik rákérdeznek, arra, hogy miért döntöttünk így. Akkor sem árt egy beszélgetési terv, ha újak vagyunk a cégnél, és szeretnénk több embert megismerni, de az ismeretlenekkel való beszélgetés nem éppen komfortos számunkra. Az ilyen és ehhez hasonló helyzetek feszültsége csökkenthető azzal, ha előre felkészülünk a válaszokkal, vagy van néhány jól hasznosítható téma a tarsolyunkban, amit bevethetünk ilyenkor.

3. Ne most kísérletezzünk az öltözetünkkel

Az alkalomhoz illő öltözet már félsiker, mind a magánéletben, mind az üzleti életben, a céges bulik kapcsán azonban sokan elfelejtik ezt. Mint minden társasági esemény alkalmával, a fő szabály ez esetben az, hogy a meghívóban előírt dresszkód az irányadó. Ha például a csúnya karácsonyi pulcsi viselése a kívánatos, akkor nem tekinthetünk el ennek viselésétől. Minden más esetben az általános munkahelyi öltözködési szabályok és normák a meghatározóak.

Nem hátrány, ha egy fokkal elegánsabban jelenünk meg egy ilyen eseményen, mint ahogyan a hétköznapokban tennénk, de ne essünk túlzásokba.

4. Ne csak a legközelebbi munkatársainkkal beszélgessünk

Sokan tisztában vannak azzal, hogy milyen hasznos tud lenni egy széles kapcsolati háló, mégis elkövetik azt a hibát, hogy a céges rendezvényeken csak a legközelelbbi ismerőseik társaságát keresik. Egy céges buli jó lehetőség az ismerkedésre, mivel az ünnepi hangulat és az elfogyasztott ital mindenkit nyitottabbá, barátságosabbá tesz, úgyhogy ne szalasszuk el a lehetőséget.

Figyeljünk ugyanakkor arra, hogy ne bonyolódjunk mély szakmai beszélgetésbe, ugyanis ezek az alkalmak pont a kikapcsolódásra vannak, nem a munkára.

5. Ne egy céges rendezvényen keressünk párt magunknak

Egy céges buli nem a legmegfelelőbb alkalom a flörtölésre. Számtalan problémát hoz magával az is, ha félresikerül egy-egy próbálkozás, de az is, ha összejön egy rövid kaland a kiszemelttel.

Ha megszegjük ezt a szabályt, az gyakran nemcsak kellemetlen perceket szerez majd nekünk, de könnyen a munkánkba is kerülhet. Ha tudjuk, hogy a folyékony bátorság a „legjobbat” hozza ki belőlünk, akkor jobb, ha tartózkodunk a fogyasztásától egy céges rendezvényen.

+1 Ne maradjunk távol

Egy csapatépítő, egy születésnap vagy egy karácsonyi parti remek alkalom a régi kapcsolatok elmélyítésére vagy új ismeretségek kialakítására. Az is előfordulhat, hogy egy-két koccintás között olyan információk hangzanak el, amelyek segíthetik a karrierünket. Ráadásul a jelenlétünkkel közvetítjük azt az üzenetet, hogy fontos számunkra a cég, hiszen szabadidőnkben is szívesen csatlakozunk kollégáinkhoz és együtt ünnepelünk.

(The Economic Times)

(Borítókép: Céges buli. Fotó: GettyImages)

Marsra magyar! május 2-ától, csak az Indexen.