Napvilágra került egy Barack Obama által írt levél tartalma, amelyben az egykori amerikai elnök a homoszexualitás kérdését feszegette.

Meglepő részleteket tárt a nyilvánosság elé a volt amerikai elnökről a Rising Star: The Making of Barack Obama című könyvében David Garrow. A szerző a kutatásai során bukkant rá egy levélre, amelyet az ifjú Obama 1982-ben az akkori barátnőjének, Alex McNearnek címzett. Mint kiderült, az egykori elnök 21 éves korában sokat filozofált a szexualitás, a gender és a szexuális orientáció kérdéséről, a levélben pedig hosszasan fejtegette a szexuális hovatartozás kérdését.

„A homoszexualitást illetően azt kell mondanom, hogy szerintem ez egy kísérlet arra, hogy kivonjuk magunkat a jelenből, egy elutasítás a földi élet végtelen bohózatának állandósítására.

Tudod, én naponta szeretkezem férfiakkal, de csak képzeletben”

— fogalmazta meg több mint 40 évvel ezelőtti gondolatait a jelenleg kétgyerekes édesapa. Később tisztázta, hogy bár igyekszik nem férfiakra és nőkre bontani a társadalmat, magát mégis férfiként jellemezné:

„Az elmém nagymértékben androgün (androgünnek hívjuk az olyan személyeket, akik kombinálják a nőies és férfias vonásokat, összemossák azokat – a szerk.), és remélem, hogy még inkább azzá válik, ahogy megtanulok emberekben gondolkodni, nem pedig nőkben és férfiakban. De a testhez visszatérve: érzem, hogy férfinak teremtettek, és úgy döntöttem, hogy elfogadom ezt a lehetőséget” – magyarázta Obama a levélben, amely jelenleg a Emory Egyetem tulajdonában áll. Az intézmény nem engedi, hogy bárki elvigye, vagy lefotózza az írást. A The New York Post szerint David Garrowhoz úgy jutott el, hogy egy barátja lemásolta neki az eredeti példányt.

Az író kiemelte, hogy szerinte semmi különös nincs a levél tartalmában, hiszen mindenkinek vannak szexuális fantáziái. Hozzátette ugyanakkor, hogy ő történész és nem pszichológus.

(Borítókép: Barack Obama. Fotó: Getty Images)