A legtöbb vásárlót frusztrálja az az új szabályozás, amelyet az egyik élelmiszerüzlet-lánc több külföldi boltjában is bevezettek. Eszerint egy-egy létesítmény külön biztonsági őröket alkalmaz, hogy a boltba betérő vásárlók táskáját átvizsgálja. Akik nem fogadják el az új feltételeket, azokat nem szolgálhatják ki az eladók, valamint a boltból is kitilthatják őket.

A bevásárlólánc azért szánta el magát erre a megosztó lépésre, mert az utóbbi időben rengeteg volt a lopás az üzleteikben. Sokan felháborodtak az új rendszeren és nem hajlandók alávetni magukat az átvizsgálásnak. 

Súlyos következménye lehet viszont annak, ha valaki nem fogadja el az ellenőrzést, ugyanis ez esetben a munkatársak nem szolgálhatják ki, sőt akár végleg ki is tilthatják az adott vásárlót. A diszkontlánc egyik dolgozója azt is elmondta, hogy az üzletből kisétáló vásárlókat is megállíthatják a biztonságiak, ha lopás gyanúja merül fel.

Vagyis a vásárlókat nemcsak befelé menet vizsgálhatják át, hanem fizetés után is, ha felmerül a lopás gyanúja.

A Nagy-Britanniában található Aldi áruházak némelyikében már májusban életbe lépő szabályok nem minden üzletre vonatkoznak: az üzletlánc minden egysége maga dönthet arról, hogy bevezeti-e az ellenőrzési gyakorlatot, amellyel a hazai boltok egyelőre nem kívánnak élni. 

(mindmegette.hu)

(Borítókép: Biztonsági őr egy élelmiszerüzletben. Illusztráció: Getty Images)