Kistelektől körülbelül nyolc kilométerre volt a rengés epicentruma.

A Richter-skála szerinti 2,0-es magnitúdójú földrengés volt hétfő kora délután a Csongrád-Csanád vármegyei Kistelek közelében – közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma az MTI-vel.

A földmozgás hétfőn 13.33 órakor keletkezett, Kistelektől hozzávetőlegesen 8 kilométerre. A földrengést Üllés településen érezték leginkább, de elképzelhető, hogy a déli országrészben több helyen is észlelték.

Korábbi cikkünkből kiderül, hogy hazánkban nagyon ritkák a nagyobb erejű földrengések, ezért mondhatjuk, hogy a Kárpát-medencében biztonságban érezhetjük magunkat ebből a szempontól. A mostani rengés is mindössze 2,0-es magnitúdójú volt, vagyis kis területen és a hétköznapi emberek számára alig észlelhető volt.

Szakértő a magyarországi földrengésekről

Lapunk egy korábbi cikk miatt már felkereste Süle Bálint szeizmológust, hogy megtudja: érdemes-e aggódni a magyarországi földrengések miatt.

„Egy valódi károkat okozó földrengés kialakulásának valószínűsége nagyon kicsi hazánkban. A (korábbi) horvát földrengés 4,9-es magnitúdójú volt, ilyen utoljára 1985-ben volt hazánkban, ennél nagyobb pedig azt kell mondani, hogy 40-50 évente van csak” – intett nyugalomra a szakértő.

(Borítókép: Megtört aszfalt. Illusztráció: joshblake/Getty)