A korábbi amerikaifoci-játékos sérelmezte, hogy a legtöbben a film miatt ismerik és megfeledkeznek arról a munkáról, amit beletett karrierjébe.

Egy 14 oldalas beadványban fordult a bírósághoz Michael Oher, akinek fiatal koráról 2009-ben filmet készítettek A szív bajnokai címmel. Az amerikaifoci-játékos azt állítja, hogy a film alapjául szolgáló történet jelentős részben hazugság.

A szív bajnokai egy rossz sorsú, de tehetséges fekete tinédzserről szól, akit örökbe fogad egy gazdag fehér család, ami után jóra fordul a sorsa. A film nemzetközi kasszasiker lett és a kritikusok is oda voltak érte. Jelölték Oscar-díjra is a legjobb film kategóriában, az örökbe fogadó anyát, Leigh Anne Tuohy-t alakító Sandra Bullock pedig megkapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat.

Oher most azt állítja, a Tuohy család sosem fogadta őt örökbe, ehelyett 18 éves korában aláírattak vele egy szerződést, amivel gondnokság alá helyezték. Ez a szerződés tette lehetővé azt, hogy Leigh Anne Tuohy és férje, Sean üzleti megállapodásokat kössenek Oher nevében.

A korábbi játékos azzal is vádolja a családot, hogy dollármilliókat kerestek a filmen, amíg ő maga nem kapott semmit. Ráadásul Tuohy-ék a mai napig örökbe fogadott fiukként hivatkoznak a most 37 éves Oherre, ezzel is reklámozva alapítványukat.

A sportoló azt kérte Tennessee állam bíróságától, hogy a Tuohy családot tiltsák el nevének és képmásának használatától és számoltassák el őket azzal a pénzzel, amit nevének használatával kerestek.

A vádakra reagált a Deadline-nak Sean Tuohy és elmondta, hogy az állam törvényei 2004-ben nem tették lehetővé, hogy 18 évnél idősebb személyt fogadjon örökbe a család, ezért egy ügyvéd barátjuk tanácsára vették gondnokságukba Ohert. Az apa hangsúlyozta, hogy most is szívesen megszüntetik a gondnokságot, ha azt Oher akarja, majd visszautasította a focista vádjait és sértőnek nevezte azokat. Állítja, hogy a család nem keresett milliókat a filmen, csupán a film alapjául szolgáló könyv kiadásain kerestek néhány tízezer dollárt, amit ötfelé osztottak, tehát Oher is annyit kapott, amennyit a család másik négy tagja. Azt is elmondta, hogy Oher a film után is közeli kapcsolatban maradt a családdal és csak az utóbbi időben romlott meg a viszonyuk.

Oher egyébként már korábban is jelezte, hogy gondja van A szív bajnokaival. Sérelmezte, hogy a filmben nehéz felfogású gyermeknek ábrázolják, amikor az iskolai jegyei már akkor is jók voltak, amikor még nem állt kapcsolatban a Tuohy családdal. A játékosnak azzal is vannak problémái, hogy a legtöbben csak a filmből ismerik, miközben ő maga sokat tett karrierjéért és az emberek gyakran megfelejtkeznek a teljesítményéről.

Oher szerint tinédzserkorára már többen felfigyeltek tehetségére és szorgalmára, és segítették iskolai előmenetelét. Azonban nem volt állandólakhelye, mert vér szerinti anyja drogproblémákkal küzdött és emiatt nem szeretett hazamenni 11 testvéréhez, így gyakran aludt iskolatársainál. Így került kapcsolatba a Tuohy szülökkel is, ugyanis egy iskolába járt gyermekeikkel, így többször éjszakázott náluk is. Miután fény derült a fiú páratlan tehetségére, csak az után ajánlotta fel a család, hogy költözzön véglegesen hozzájuk.

(Deadline)

(Borítókép: Jelenet A szív bajnokaiból. Forrás: NorthFoto)