Szigorú szabályok Jordániában: egy rosszul választott mém, és máris a rács mögött találhatja magát!

Az elmúlt évtizedek során az internet és a közösségi média a mindennapok részévé vált világszerte. Azonban vannak országok, ahol a digitális szabadság egyre szűkebb korlátok közé szorul. Ilyen hely lett Jordánia is, ahol egy frissen elfogadott törvény értelmében már egy ártatlannak tűnő mém miatt is börtönbe kerülhet valaki. 

A következő hónaptól hatályba lépő jogszabály olyan online bejegyzéseket céloz meg, amelyek - a hivatalos szöveg szerint - erkölcstelenségre buzdítanak, sértik a vallást vagy aláássák a nemzeti egységet. Továbbá büntetni fogják azokat is, akik rendőrök nevét vagy fényképét teszik közzé a világhálón, valamint a hatóságok megnehezítik az anonimitás megőrzését az internetes kommunikációs térben.

Nem csak Jordániában találkozhatunk ilyen szigorú internetes szabályozással. Ázsiában, például Thaiföldön is hasonlóképpen komoly következményekkel jár, ha valaki a királyi családot megsérti, gúnyolja, legyen az szóban, írásban vagy dokumentált formában. A thaiföldi törvények alapján az ilyen megnyilvánulások akár 3-tól 15 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatók.

Az állam hivatalos érvelése szerint az új rendelkezések célja a zsarolók és online támadók elleni védekezés. Ám sokak szerint ez csak a jéghegy csúcsa. Ellenfelek és jogvédők hangján az aggodalom érződik: szerintük az új szabályokkal Jordánia tovább szorítja az állami kontrollt a közösségi média felett, gátolva ezzel az információ szabad áramlását, és veszélybe sodorva azokat, akik kritikus hangon szólnak a kormány tevékenységéről.

Akárhogy is van, egy biztos: Jordániában mostantól óvatosabban kell posztolni az internetezőknek.

Forrás: Player.hu

(Borítókép: nyitott ajtó a börtöncellába. Illusztráció: Getty Images)