Természetesen a globális hőmérséklet-emelkedés legszembetűnőbb következménye az egyre szélsőségesebb időjárás, azonban sok olyan különleges dolgot is eredményez, amire senki sem gondol.

Valószínűleg mindenki tisztában van azzal, hogy milyen súlyos következményekkel jár a klímaváltozás. Egyre szélsőségesebb időjárási események pusztítanak bolygónkon, miközben tömegesen halnak ki állatfajok. Az időjárás felmelegedése azonban nem csak ennyire drámai következményei vannak. A baseballjátékosok teljesítményétől a reggeli kávénkig, íme a klímaváltozás legkülönlegesebb hatásai.

1. Egyre több a hazafutás a baseballban

Úgy tűnik az Egyesült Államok legrangosabb baseball-ligájában Major League Baseballban a hőmérséklet emelkedésével a hazafutások száma is növekszik. A kutatók a Bulletin of the American Meteorological Society című folyóiratban közzétett tanulmányukban azt állítják, hogy mivel a melegebb levegő kevésbé sűrű, a baseball-labdák messzebbre repülnek az ütés után.

Megállapították, hogy 2010 és 2019 között több mint 500 hazafutás – ami az összes hazafutás 1 százalékát teszi ki – a globális felmelegedés következtében szokatlanul meleg napoknak tudható be.  Azt is megjósolták, hogy 2100-ra a hazafutások 10 százalékkal gyakoribbak lehetnek a 2010 és 2019 közötti átlagokhoz képest.

A tudósok azt javasolják, hogy több mérkőzést játszanak éjszaka, amikor enyhébb a hőmérséklet, hogy ellensúlyozzák a klímaváltozás játékra gyakorolt hatását.

2. Több embert harapnak meg kutyák

A tudósok még korábban megállapították, hogy az emberek több erőszakos bűncselekményt követnek el, amikor fokozottan nagy hőségnek vannak kitéve. Ugyanez igaz a kutyákra is.

A Scientific Reports című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutyák agressziója is növekszik a hőmérséklettel, és a melegebb napokon több kutyaharapást regisztráltak. A kutatócsoport kimutatta, hogy a kutyaharapások száma 11 százalékkal nőtt a magas UV-értékkel rendelkező napokon, és 4 százalékkal emelkedett, amikor magas volt a hőmérséklet.

3. Erősödik a turbulencia a repülőgépeken

A klímaváltozás légáramlás-eltolódásokat okoz, amelyek miatt egyre gyakoribbak és egyre rosszabbak a turbulenciák a repülőgépeken.

A Geophysical Research Letters című folyóiratban tudósok bemutatták tanulmányukat, amiben összehasonlították az 1979 és 2020 közötti időszakra vonatkozó éghajlati adatokat az Atlanti-óceán északi részén mért turbulencia adatokkal. Ebből kiderült, hogy a súlyos turbulencia, amíg 1979-ben mindösszesen 17.7 órát utaztak a repülőgépek turbulenciában, addig 2020-ban már 27.4 órát kellett zötykölődve tölteniük az utasoknak, ami 55 százalékos emelkedést jelent.

4. Gyorsabban nőnek a fák

A légkör szén-dioxid-szintjének növekedése gyorsabb növekedésre ösztönözte a fákat Közép-Európában. A Nature Communications című folyóiratban 2014-ben közzétett tanulmányukban a tudósok megállapították, hogy a lucfenyő (Picea abies) és az európai bükk (Fagus sylvatica) 2010-ben több mint kétszer olyan gyorsan nőtt, mint 1960-ban.

Ennek oka, hogy 1960 óta jelentősen növekedett az emberiség szén-dioxid kibocsátása és ez az üvegházhatású gáz a fotoszintézis kulcsfontosságú összetevője, vagyis annak a folyamatnak, amelynek során a növények a fényenergiából cukrot és oxigént állítanak elő. Az így előállított cukor pedig segíti a növény növekedését.

5. Kevesebb kávé terem

Az éghajlatváltozás 2050-re felére csökkentheti a kávétermő területek nagyságát – állítja a PLOS One folyóiratban közzétett tanulmány.

A kutatás három különböző „forgatókönyvet” is figyelembe vett a modellezés során. A legoptimistább a Föld éghajlatának melegedését 1,5 fokra lőtte be, amíg a legpesszimistább 4 fokos melegedéssel számolt.

A modellezés eredménye az lett, hogy megállapították, hogy még a legenyhébb melegedés esetén is a jelenlegi kávétermesztő országok – mint például Brazília, Vietnám vagy éppen Indonézia – termesztő területeik 50 százaléka elveszítik alkalmasságukat. Ez komoly kihatással lesz a kávé árára és így sokak reggeli rutinjára.

5+1. Egyre kevesebbet alszunk

Nem csak a környezetünkre, a növényekre és az állatokra van hatással a klímaváltozás, de ránk, emberekre is.

A One Earth című folyóiratban közzétett tanulmányukban a tudósok 68 ország 48 ezer személyének alváskövető karszalaggal gyűjtött alvási adatait hasonlították össze. Arra jutottak, hogy a melegebb éjszakákon később fekszenek le és korábban kelnek az emberek.

A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy 2010-re az emberek már évente 44 órával alszanak kevesebbet, a globális felmelegedés okozta forró éjszakák miatt. A tudósok úgy becsülik, hogy 2100-ra ez az adat már 58 órára fog nőni.

(Borítókép: Hazafutás. Fotó: GettyImages)