A délkelet-spanyolországi Alicante tartományban, Torrevieja városában azokat a turistákat, akik engedély nélküli utcai árusoktól hamisított terméket vásárolnak, mostantól komoly pénzbírsággal sújthatják, amely akár kétszáz euró (76 ezer forint) is lehet.

A város, mely a régió egyik legkeresettebb turisztikai célpontja, új szigorítást vezetett be a hamisított termékek piacának visszaszorítása érdekében. A városi tanács által indított kampányban kifejezetten arra hívják fel a turisták figyelmét, hogy bírsággal büntethetik őket, ha engedély nélküli árusoktól vásárolt hamisított termékkel kapják el őket.

Ezek az árusok gyakran pokrócokról kínálják portékáikat, közöttük a legkelendőbbek a napszemüvegek, kalapok és ruházati termékek. Federico Alarcon elöljáró kijelentette, hogy a rendőrség korábban elsősorban az árusokat vette célba, most azonban a vásárlókra is fókuszálnak, hiszen a város nyári lakossága jelentősen megnövekszik – írta meg a roadster

Az új kampányt közösségi médiában és a város főbb turisztikai pontjain reklámozzák, spanyol és angol nyelven egyaránt. A cél nem csupán a bírságok kiszabása, hanem azoknak a turistáknak a tájékoztatása is, akik talán nem is tudják, hogy törvénysértést követnek el.

Ez a lépés nem az első hasonló intézkedés Spanyolországban. Korábban a Baleár-szigeteken már bevezették a dohányzási tilalmat számos strandon, többek között az ibizai Playa de Talamancán és a mallorcai Sant Joan strandon. A szabálysértéseket súlyos pénzbírságokkal büntetik, melyek a településtől függően változnak, de egyes helyeken a szabálysértőknek akár kétezer eurót (körülbelül 770 ezer forintot) is fizetniük kell.

(Borítókép: kézműves ajándékok Spanyolországból. Illusztráció: Getty Images)