A Parmigiano Reggiano Konzorcium, mely évszázadok óta őrködik a sajt minősége felett, azért vezetett be ezt az újítást, hogy a fogyasztók biztosak lehessenek a sajt eredetiségében. Az igazi parmezán sajt csak Észak-Olaszországban készülhet, és az elkészült sajtkorongokat – melyek átlagos súlya 40 kg – legalább egy évig kell érlelni, mielőtt a piacra kerülnének.
Mégis, a hamisított sajtok piaca hatalmas méreteket öltött, elérve a 702 milliárd forintot, míg az eredeti parmezánok piaca közel 1,1 billió forint – írta meg a 444.hu.
Ezzel a modern hitelesítési módszerrel, a mikrocsipek alkalmazásával a gyártók garantálják a fogyasztók számára a sajt eredetiségét.
A chipek, amelyeket biztonságosan el lehet fogyasztani, a sajt kemény héjába kerülnek, amelyet általában eltávolítanak a fogyasztás előtt.
Ezek az innovatív mikrocsipek szkennelhető élelmiszer-címkéként funkcionálnak, így a fogyasztók könnyedén ellenőrizhetik a sajt eredetét. A sajtokon eddig is megtalálható QR-kódok mellé most ezeket a chipeket is elhelyezik.
(Borítókép: sajtfeldolgozó mester parmezán sajtkorongot vág speciális késsel. Illusztráció: Getty Images)