Az eredeti olasz parmezán sajt, a világhírű parmigiano reggiano, komoly szabályok szerint készül. Ennek ellenére ez az a sajttípus, amelyet számtalan alkalommal próbálnak hamisítani. A hamisítás elleni küzdelem új frontján a sajtgyártók innovatív módszerhez folyamodnak: a parmezán sajtokba mikrocsipeket helyeznek el.

A Parmigiano Reggiano Konzorcium, mely évszázadok óta őrködik a sajt minősége felett, azért vezetett be ezt az újítást, hogy a fogyasztók biztosak lehessenek a sajt eredetiségében. Az igazi parmezán sajt csak Észak-Olaszországban készülhet, és az elkészült sajtkorongokat – melyek átlagos súlya 40 kg – legalább egy évig kell érlelni, mielőtt a piacra kerülnének.

Mégis, a hamisított sajtok piaca hatalmas méreteket öltött, elérve a 702 milliárd forintot, míg az eredeti parmezánok piaca közel 1,1 billió forint – írta meg a 444.hu

Ezzel a modern hitelesítési módszerrel, a mikrocsipek alkalmazásával a gyártók garantálják a fogyasztók számára a sajt eredetiségét.

A chipek, amelyeket biztonságosan el lehet fogyasztani, a sajt kemény héjába kerülnek, amelyet általában eltávolítanak a fogyasztás előtt.

Ezek az innovatív mikrocsipek szkennelhető élelmiszer-címkéként funkcionálnak, így a fogyasztók könnyedén ellenőrizhetik a sajt eredetét. A sajtokon eddig is megtalálható QR-kódok mellé most ezeket a chipeket is elhelyezik.

(Borítókép: sajtfeldolgozó mester parmezán sajtkorongot vág speciális késsel. Illusztráció: Getty Images)