A világtörténelemben számos állat neve maradt fenn az utókor számára. Közülük szemezgettünk az alább cikk összeállításakor.

Csita

A világsztár majom még a Guiness Rekordok Könyvében is szerepel, mint a legidősebb emberszabású majom a világon. A csimpánz 80 évesen, 2011-ben hunyt el, és valóságos filmsztárként tartják számon azóta is. Csitának nagy karrierje volt a filmes világban, leghíresebb szerepe a Johnny Weismüller-féle Tarzanban volt. A híresség nem hétköznapi maki volt: a menhelyén televíziót nézett és festményeket készített, emellett képeskönyveket lapozgatott és zongorázni is tudott. Csillagot kapni a hollywoodi Hírességek sétányán nagy megtiszteltetés, amit egyelőre Csita nem kapott meg, noha már több alkalommal is jelölték.

Lajka

Bizonyára mindenki hallott már Lajkáról, az első űrhajós kutyáról, akit 1957-ben a szovjetek lőttek ki a világűrbe. Egy apró, keverék, kóbor szukakutya volt, a szóbeszéd szerint egy moszkvai sintértelepről került a világűrbe. A szovjet kommunikáció szerint Lajka több napig életben maradt, a valóságban néhány órán belül elpusztult a stressz és a hajótest túlmelegedése miatt. 

Sam

A fekete-fehér macska azzal írta be magát a történelembe, hogy átkot vitt azokra a hadihajókra, amelyeken éppen tartózkodott: a hajó minden esetben elsüllyedt, ő azonban sértetlenül úszta meg a kalandokat. Először a Harmadik Birodalom egyik büszkeségével, a Bismarckkal hajózott ki 1941 májusában.

A német hadihajó néhány nappal később végzetes találatot kapott és elsüllyedt, ám Sam túlélte az incidenst.

A négylábú túlélő ezután a HMS Cossack, majd a HMS Ark Royal repülőgép-hordozóra került, ám miután mindkettő elsüllyedt Sam-et nem engedték fel több hajóra. 

Mancs

A miskolci speciális mentők csodakutyájának neve örökre beírta magát a magyar emberek szívébe. A négylábú pályafutása során több sikeres, életveszélyes mentőakcióban vett részt, ám világhírűvé az 1999-es törökországi földrengés során vált, amikor a romok alatt életben talált egy családot, akiket ekkor már 82 órája halottnak hittek. 

(Borítókép: Csita. Fotó: Weegee(Arthur Fellig)/Internatio/Getty)