A művészetek mindig szubjektívek, így az is az, hogy mi számít „minden idők legrosszabb filmjének”. Azonban az tagadhatatlan, hogy sokat elárul az egy filmről, ha kritikusok és a közönség túlnyomó része is nagyon negatív színben tünteti fel.

A következő 5 film egytől-egyig 0 százalékos tetszési indexet kapott a kritikusoktól a világ egyik legismertebb filmekkel foglalkozó portálján, a Rotten Tomatoes-on. Vannak köztük olyanok, amelyek már annyira rosszak, hogy pont attól válnak élvezhetővé, de ezeknél a filmeknél is kétségtelen, hogy nem ilyen szándékkal készítették őket.

5. Jaws: The Revenge (Cápa 4. - A cápa bosszúja)

Nyilvánvaló, hogy Steven Spielberg 1975-ös remekműve meghaladta korát és hatalmas siker volt mind a kritikusok szerint mind a mozik bevétele alapján. A közvetlen folytatás teljesen felesleges volt, de nem sorolható a teljesen borzalmas filmek közé, ahogy még a másodiknál nevetségesebbre sikerült Cápa 3 sem. A negyedik, 1987-es rész azonban szinte teljesen nézhetetlen a kritikusok szerint.

Ebben a részben a cápa személyes bosszúhadjáratot folytat a szereplők ellen. Ha a nevetséges alapsztori nem riasztaná el a lelkes filmrajongót, akkor a film számtalan apróbb hibát is rejt. A film egyik leghíresebbé vált jelenete, amikor Michael Cain karaktere elmerül az óceánban, majd rögtön utána frissen vasalt, száraz inggel jelenik meg.

4. The Last Days of American Crime (Az utolsó bűntény)

A Netflixen rövid időre trendi lett ez a képregényadaptáció és pontosan ennyi érdeme van ennek a filmnek a kritikusok szerint. Az Elrabolva 2 és 3 rendezője, Olivier Megaton két és fél órás alkotása a valaha készült legunalmasabb bűnözőkről szóló filmje. A 2020-as Az utolsó bűntényben szerepelnek olyan jó színészek, mint Michael Pitt és Édgar Ramírez azonban ők csak pózolni vannaka filmben néhány kritikus véleménye alapján.

Egy kritikus úgy fogalmazott, hogy Az utolsó bűntény egy bűntény a filmművészet ellen. Bár a film próbál nagyon „okos” lenni, de pont ettől válik még nevetségesebbé.

3. Gotti (Gotti)

Fontos az értékelés előtt leszögezni, hogy John Travolta a valaha élt legjobb színészek közé tartozik és kétségkívül szerepelt már jobb filmekben, mint a 2018-as Gotti, így a film igénytelenségét nem lehet az ő nyakába varrni, hiszen tisztában vagyunk képességeivel.

Egy kritikus úgy írta le a filmet, hogy a Gotti olyan, mintha egy párhuzamos univerzumban alkották meg volna A keresztapát úgy, hogy minden jó filmes döntést egy katasztrofális döntéssel helyettesítettek. A Gotti nem más, mint egy nevetséges bűnügyi életrajzi film.

2. A Thousand Words (Ezer szó)

Eddie Murphy az egyik legelismertebb komikus színésze, többek között amiatt, hogy remekül játszik a hangjával. Az Ezer szó pedig elköveti azt a végzetes hibát, hogy elveszi tőle legnagyobb előadói értékét. Egy kritikus úgy értékelte, hogy ez olyan, mintha Channing Tatumot szerződtetnénk egy táncos filmhez, ahol a játékidő nagy részében egy székben ül.

A 2012-es Ezer szó egy családbarát mese, ami ötvözi a realizmus a mágiával hasonlóan a Hanta Boy-hoz, csak rosszabban. A kritikusok szerint vitathatatlanul Eddie Murphy legrosszabb filmje lett ez az alkotás, mivel figyelmen hagyja a színész azon képességét, ami korábban naggyá tette őt.

1. Ballistic: Ecks vs. Sever (Ballistic: Robbanásig feltöltve)

A Rotten Tomatoes kritikusai szerint ez a kínosan inkompetens kémkedéses alkotás a valaha készült legrosszabb film. Olyan világklasszis színészek, mint Antonio Banderas és Lucy Liu csapdába esnek egy olyan kasszasiker-katasztrófában, amely technikailag akciófilm, de közben olyan, mintha szándékosan altatni akarná a közönséget.

Van-e olyan rossz a Ballistic, hogy az már jó legyen? A kritikusok szerint a válasz az, hogy nem, ugyanis a film legnagyobb jellegzetessége az, hogy végtelenül unalmas. 

(Borítókép: Eddie Murphy. Fotó: GettyImages)