A Balaton után a különböző gyógyvizes fürdővárosok a legnépszerűbb úti célok a magyar lakosság körében. Mivel gyakorlatilag egész Magyarország alatt kanyarog a hévíz, így rengeteg kisebb, kevésbé ismert, viszont cserébe csendes és nyugodt településen található termálvizes medence.

Magyarország gyógyvizeinek azokat a hazánkban fellelhető ásványvizeket nevezzük, amelyek fizikai tulajdonságai, vagy kémiai összetétele miatt gyógyító hatásúak. A magyar termálvízkincs Magyarország vízrajzának különleges adottsága, mennyiségileg és minőségileg is kiemelkedő. A Balaton után hazánkban a népszerű fürdővárosok vonzzák a legtöbb nyaralni vágyót. Íme néhány kevésbé ismert, de annál csendesebb strand!

Fehérgyarmat

A mintegy 1000 méter mélyről érkező, 44 fokos fehérgyarmati gyógyvizet főként mozgásszervi megbetegedések, krónikus nőgyógyászati, reumatológiai, ortopédiai panaszok enyhítésére javasolják. 

Celldömölk

Gyerekvilág és wellness élmények is várják a látogatókat Celldömölkön a Vulkán Gyógy-, és Élményfürdőben. A Fürdő gyógyvize magas nátrium-hidrogén-karbonát, klorid, szulfid tartalmú, mely gerincbántalmak, idegrendszeri betegségek, izomfájdalmak, kimerültség vagy stresszes állapot hatékony gyógyírja lehet.

Tiszaörs

Az 1930-as évek elején, az alföldi szénhidrogén-kutatás során a község határában 54 fokos, ivásra is alkalmas gyógyvizet találtak, melyre 1935-ben egy fürdőt terveztek meg, majd üdülőtelepet építettek. 2006-ban vizét gyógyvízzé minősítették, mely ízületi, mozgásszervi, nőgyógyászati megbetegedésekre, problémákra javasolt, de ívókúraként is használható.

Mátraderecske

Különleges tagja a magyarországi gyógyfürdők családjának a mátraderecskei Mofetta, ahol egyedülálló módon nem a víz, hanem a magas radontartalmú széndioxid gázfürdő rendelkezik gyógyhatással. Ez a kezelés értágító hatású, fokozza a sejtek anyagcseréjét, segíti a szervezet méregtelenítését, erősíti az immunrendszert, javítja a csontritkulást, fájdalomcsillapító hatású, csökkenti a vércukorszintet és optimalizálja a vérnyomást. 

(Borítókép: Bogácsi termálfürdő. Illusztráció: NurPhoto/Getty)