A spanyol Mallorca szigetén található Alcudia városában utcára vonultak a helyi lakosok, hogy tüntessenek a turizmus ellen.

Alcudia lakói azt állítják, hogy a turizmus hatására eltűntek a „hagyományos üzletek” a városból, ezért a Moviement Alcudienc nevű csoport tiltakozásokat szervez – írja a Mallorca Daily Bulletin.

A tüntetők úgy látják, hogy a „turizmusra összpontosító üzletek és éttermek” és a turizmusból fakadó „túlzsúfoltság” miatt a helyi lakosok elvesztették a közterületeiket. Hozzáteszik, hogy a turisták megjelenése a „hagyományos üzletek” eltűnésével és a „környezet állapotának romlásával” járt.

A helyi lakosok panaszkodnak a lakások árainak emelkedésére is. Mivel a város elsősorban tengerpartja miatt népszerű így Alcuida jellemzően nyáron a legforgalmasabb, így sok befektető vásárol itt nyaralót, hogy kiadhassa őket a látogatóknak, amik felhajtják a helyi ingatlanok árát. Emiatt a demonstrálók úgy látják, hogy Alcuida ugrásszerűen veszíti el identitását, és az eredeti helyi lakosokat „kitelepítik”.

Mallorca valóban az egyik legkedveltebb üdülőhely Európában, évente nagyjából 16 millió turista érkezik a szigetre. A sziget idegenforgalmi minisztere elmondta, hogy nem szeretnék, ha a turisták száma növekedne, mert szerint a szigetnek a mennyiségi helyett a minőségi turizmusra kell összpontosítania. Emiatt a sziget néhány kiemelt bulihelyén, többek között Magalufban, alkoholfogyasztási korlátozásokat vezettek be.

(Mallorca Daily Bulletin)

(Borítókép: Alcudia belvárosa. Fotó: GettyImages)