Ahogy bármely közlekedési eszközön, úgy a repülőgépeken is vannak írott és íratlan szabályok, melyeket javasolt betartani a kellemes utazás érdekében. Íme néhány hasznos tanács a repüléshez!

Tilos a csapvíz

Nyílt titok, hogy mennyire koszos és egészségtelen csapvizet fogyasztani a repülőgépen. A tartályokat ugyanis, amiben a vizet tartják, szinte soha nem takarítják ki. Ebből következik, hogy hiába friss a víz, ami benne van, a tartály miatt ez szinte mindig koszos, egészségtelen lesz. Egy 2004-es kutatás, amiben százötvennyolc gépet vizsgáltak elég rémisztő eredménnyel zárult:

a tartályok tizenhárom százalékában találtak Coliform baktériumot és magas kólibaktérium jelenlétet.

Ugyanezen okból kifolyólag a gépeken teát és kávét sem ajánlott fogyasztani, hiszen azt is ebből a vízből készítik. Sokkal egészségesebb és biztonságosabb megoldás a palackozott ásványvíz.

Kerüljük a puffadást okozó ételeket

Kevés kellemetlenebb dolog van, mint amikor egy hosszú repülőút alatt nem tudjuk kiengedni a felgyülemlett gázokat – persze az még ennél is kellemetlenebb, ha teret engedünk a „gázszivárgásnak”. A légnyomáskülönbség a szervezetünkre is hatással van, többek közt a gyomrunkra is, ezért nem ajánlott repülés előtt babféléket, vörös húsokat, glutént, sőt sokszor még szénsavad üdítőt sem fogyasztani. 

Kerülje a túlzott alkohol fogyasztást

Aki egy kicsit is fél a repüléstől az hajlamos az alkoholfogyasztásból bátorságot meríteni, azonban ez veszélyes lehet, mivel a fedélzeti nyomás miatt gyorsabban reagál a szervezetünk az alkoholra, így az sokkal hamarabb a fejünkbe szállhat.

(Borítókép: Repülőgép. Illusztráció: