Na ilyet se lát minden nap az ember! Valami hihetetlen történt az égen, és az internet népe máris találgatásokba és teóriákba kezdett. Lehet, hogy csak egy hétköznapi naplementét láttunk, de ilyen vöröses „pokoli” színezetűt?

Hogy mi állhat mögötte? Tűzijáték? Űrlények? Vagy talán csak a természet csodája? Merüljünk el egy kicsit a tudomány világában, és fedezzük fel együtt!

A naplemente őrületes színekben tündöklő jelenségét az úgynevezett Rayleigh-szórásnak köszönhetjük. Ne ijedjenek meg a bonyolult kifejezésektől! Egyszerűen szólva, amikor a napfény keresztülhalad a légkörünkön, a levegőben lévő kis részecskékkel ütközve szóródik. Az égbolt színe ezért változik kék, rózsaszín, narancssárga és vörös árnyalatokban.

Nappal, amikor a Nap magasan az égen áll, a kék hullámhosszak szóródnak szét leginkább, így az eget kéknek látjuk. Azonban napfelkeltékor és napnyugtakor a Nap fényének további utat kell megtennie a légkörben, mielőtt elér minket, így több részecske ütközik a fény útjába. Ennek eredményeként az ég vörös, narancssárga és rózsaszín árnyalataiban pompázik.

De miért volt ennyire intenzív most a vörös? Nos, a levegőben található több részecske – mint például a szmog vagy egy közeli erdőtűz részecskéi – felerősítheti ezt a szóródást, még látványosabbá téve a naplementét.

Érdekességként: ez a jelenség nem csak a Földön fordul elő! A Marsot például a „vörös bolygónak” nevezik, mivel a felszínén lévő vas-oxid miatt a bolygó külseje vöröses. Ugyanez a Rayleigh-szórás hatása itt is érvényesül, csak éppen más kémiai elemek és részecskék miatt.

Szóval, ha legközelebb valami elképesztően szép naplementét lát, ne pánikoljon és ne gondolja, hogy a világvége közeledik! Inkább fogjon egy széket, üljön le, és élvezze a természet e csodálatos ajándékát!

(Borítókép: egy műhold ábrázolása a Mars előtt. Illusztráció: Getty Images)