Fényes Lóránd a nagyjából 1300 fényévre lévő Írisz-ködöt fényképezte le.

Fényes Lóránd asztrofotós az Írisz-köd megörökítésével nyűgözte le az amerikai űrkutatási ügynökséget, amely a weboldalára is kihelyezte a nap csillagászati fényképének megválasztott fotót.

Íme, az Írisz-köd:

Az Írisz-köd, Fényes Lóránd honlapja alapján egy viszonylag fényes, szabálytalan formájú reflexiós köd a Cepheus csillagképben. Teljes szélessége meghaladja a 6 fényévet, és nagyjából 1300 fényévre található a Földtől. A ködösség domináns színe a kék, de néhol enyhén vörösbe hajló fénylést is mutat.

Az asztrofotós a 24.hu-nak elmondta, hogy a fénykép elkészítése 3 évet vett igénybe, mivel az ilyen távoli objektumok nagyon halványak, így még a mai korszerű eszközökkel is sok órát igényel a kiexponálásuk. Az Írisz-ködről készült fotó expozíciós ideje 13 és fél óra volt, de az asztrofotográfiában nem ritkák a 20–30 órás felvételek sem. Természetesen egyetlen éjszaka sem tart ilyen sokáig, úgyhogy a fotósoknak újra és újra lencsevégre kell kapniuk az égitesteket egyetlen fénykép kedvéért.

„Nálam egy kép általában 1–2 hónapig készül, ezt követően pedig az utómunka is sok órát igényel.

Az Írisz megörökítése azért tartott több évig, mert már 2021-ben elkezdtem, de nem voltam elégedett az eredménnyel, majd 2022-ben sem sikerült elég részletet gyűjteni”

– magyarázta el Fényes Lóránd, aki idén egy új távcsővel és a korábbi évek munkájának felhasználásával képes volt elérni a kívánt eredményt.

(24.hu)

(Borítókép: Melotte 15 csillagcsoport. Fotó GettyImages)