Vannak, akik részvényekbe vagy ingatlanokba fektetik a pénzüket, mások autókba. Bár az ilyen jellegű befektetések rejtenek magukban némi kockázatot, ha megfelelő modellt választunk, hosszú távon jól járhatunk.

a az életkorukkal arányosan emelkedik. A carVertical autóipari szakértői készítettek egy listát azokról az autótípusokról, amelyek idővel egyre többet érnek, így tulajdonosaiknak jó eséllyel profitot hoznak – tudta meg az autószektor.hu.

Mercedes-Benz 190 (W201)

Emlékszik még erre a csodálatos Mercedes-Benz 190 (W201) modellre? Nem csupán népszerűségét, hanem értékét is folyamatosan növeli. A 70-es években a Mercedes-Benz gyár tízszer többet költött új autók fejlesztésére, mint a legtöbb versenytársa, így ezen modellek minősége és tartóssága vitathatatlan. A kiváló német mérnöki tudás iránt rajonganók számára nem meglepő, hogy a 190 E 2.5-16 Evolution II ma már akár több mint 177 millió forintot is érhet. Ugyanakkor egy 2.3, 2.5 vagy 2.6 literes motorral rendelkező standard változat még mindig kedvező áron érhető el. Most talán az ideális idő, hogy befektessen egy ilyen klasszikusba és részese legyen értékének növekedésének.

Toyota MR2 (MK1)

Ebben az autóban minden benne van, amire egy igazi rajongó vágyhat: hátsókerék-meghajtás, középmotor, gyors gázreakció és manuális sebességváltó. Az első generációs modell kompresszorral készült, így mindössze 6,5 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/órás sebességre. Ezenfelül a bukó fényszórók és a csupán egy tonnás súly teszik ezt a kétüléses sportautót igazán különlegessé. Ha egyedi és lenyűgöző klasszikusra vágyik, az MR2 az ideális választás.

 Mazda MX-5 Miata (NA)

A Mazda MX-5, gyakran emlegetik Miataként, az 1989 és 1997 között gyártott első generációjával vált híressé könnyű kezelhetősége miatt. A Toyota MR2 egyik fő riválisaként ezt a modellt egy megbízható, 4 hengeres, 133 lóerős motor hajtja. Ha egy stabil és megbízható befektetést keres, és van egy kis szabad helye a garázsában, az MX-5 tökéletes választás lehet az Ön számára.

Mitsubishi Lancer Evolution IV

A 1996-os Lancer Evolution IV nem csak a műszaki adataival, hanem befektetési lehetőségként is hódít. Amikor a Mitsubishi bemutatta ezt a modellt, az azonnal a hazai piac egyik legkeresettebb, alacsonyabb árfekvésű darabjaként pozicionálódott. Ma már 4,248,000 és 5,3 millió forint közötti ársávban mozog. A kompakt méretű autó 4 hengeres motorja 276 lóerős teljesítményt produkál.

Még fontosabbá teszi a Lancer Evolution IV befektetési potenciálját az a tény, hogy a Mitsubishi 2015-ben beszüntette az ezen sorozat gyártását, mivel a cég a hibrid és elektromos autók piacára helyezte a hangsúlyt. Az ilyen ritka és megszűnt gyártású modellek értéke általában hosszú távon is növekszik. Ha egy egyedi darabot keres, amelynek értéke az évek során valószínűleg növekedni fog, ez a modell ideális választás lehet Önnek.

BMW M5 E34

A BMW M sorozat valóban a kiválóság és a ritkaság szinonimájaként van jelen sok autórajongó fejében. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy ezek a modellek elérhetetlenek az átlagember számára. Pedig a használtjármű-piacon az ember meglepő ajánlatokra bukkanhat, amelyek között ott van például a BMW M5 E34. Ezt a különleges szedánt 1988-ban mutatták be, és a gyártók egy soros 6 hengeres, 3,8 literes motorral, valamint 335 lóerővel vértezték fel. Jelenleg a piaci ára 5,3 millió forint körül alakul, de ez az összeg a modell ritkasága és az emelkedő kereslet miatt gyorsan növekedhet. Ha valaki egy stílusos és egyben befektetési potenciállal bíró autóra vágyik, a BMW M5 E34 remek választás lehet.

Honda S2000

A Honda S2000 azok számára kínál kivételes élményt, akik a tökéletes sportkocsi élményt keresik. Míg a Mazda MX-5 és a Toyota MR2 meggyőző és kedvelt modellek, az S2000 mégis egy lépéssel előrébb van megbízhatóság terén. A 2,2 literes, 237 lóerős szívómotor, a hátsókerék-meghajtás, valamint a rendkívül felhasználóbarát kezelhetőség együttesen teremtik meg az autó egyedi karakterét. Nem szabad elfelejteni a letisztult, mégis figyelemfelkeltő dizájnt sem. A roadstert először 1999-ben dobták piacra, és a jelenlegi piaci ára 3,5 és 5,3 millió forint között mozog. És ha az autóipari trendeket figyelembe vesszük, az S2000 értéke nem hanyatlani, hanem növekedni fog a közeljövőben.

Volkswagen Phaeton

A Volkswagen 2002-es megjelenésű Phaetona sokak számára ikonikus vállalkozásnak tűnt, bár az elvárásokhoz képest nem vált be. A luxusautó-piacon uralkodó óriások, mint az Audi A8, a BMW 7-es sorozat és a Mercedes-Benz S-osztály mellett a Phaeton nehezen találta meg a helyét. Az alacsony kereslet miatt a VW 2016-ban úgy döntött, hogy leállítja a modell gyártását.

Jelenleg a Phaeton legkorábbi változatai már csak 1-1,4 millió forintért elérhetőek. A jól karbantartott darabok értéke azonban várhatóan növekedni fog. A Volkswagen ezzel a modellel kísérletet tett a luxuspiacra történő belépésre, amely nem csak Bentley alapokon nyugodott, hanem rendkívül gazdagon felszerelt verzióként is kapható volt. A Phaeton azoknak lehet vonzó, akik egyedi luxusautót keresnek kedvező áron, miközben egy lehetséges befektetést is szem előtt tartanak.

Land Rover Discovery (Mk1)

A Land Rover márkát elsősorban remek terepjáró képességeik és kényelmes utazási élményük miatt dicsérik, bár nem feltétlenül híresek kiváló megbízhatóságukról. Ezzel ellentétben az első generációs Land Rover Discovery meglepően strapabíró és egyszerű kialakítású, ami miatt egyre több off-road entuziasta veszi észre magának.

A Discovery modellek száma az évek során csökkent az utakon, így a jól karbantartott példányok értéke nőtt. Különösen a Rover V8-as motorral ellátott változatoknál látható ez az értéknövekedés, melyek a gyűjtők és a rajongók között egyre inkább keresettek.

Ford Puma

Emlékeznek még arra az egyedi kinézetű, kis méretű Fordra? A nagy népszerűség elkerülte, így csak öt évig állították elő. Két évtizeddel később a Puma nevet egy másik, kompakt crossover típus kapta meg. Az ilyen szokatlan 80-as évekbeli modelleket a gyűjtők és autórajongók különösen kedvelik, tehát ez a kis Puma számos ígéretes lehetőséget kínál a jövőben.

Mercedes-Benz C63 AMG V8

Az autóipar nagy szereplői sorra döntenek úgy, hogy kisebb belső égésű motorokkal látják el új modelleiket, miközben egyre inkább az elektromos autók felé fordulnak. E tendencia kiváló példája a Mercedes-Benz AMG sorozat. Az AMG modellek hatalmas teljesítményével és jellegzetesen mély hangjával igazi rajongói táborra tett szert. 2015-ben azonban búcsút intettünk a legendás C63 AMG-nek, ami az utolsó 6,2 literes V8-as szívómotorral szerelt AMG modell volt. Ahogy az új AMG-k már nem ezt a karaktert képviselik, úgy érdemes elkezdeni újra felfedezni és értékelni azokat a régebbi modelleket, amelyek még ezzel az erős belsőégésű motorral készültek.

Befektetésként autót választani igazi művészet és tudomány. Ahhoz, hogy valóban megtérülő döntést hozzon, fontos a modellek múltjával és a piaci trendekkel való tisztábanlét. Hirtelen döntések helyett inkább körültekintően válogasson, válassza ki a legmegfelelőbb darabot, és legyen türelmes. Az idővel, ha jól választott, a jármű értéke növekedni fog, így megkoronázva befektetési erőfeszítéseit.

(Borítókép: autó makett és pénz az asztalon. Illusztráció: Getty Images)