Az ételallergia veszélyeit felesleges ecsetelni, hiszen akiknek bármilyen érzékenységük van azok pontosan tudják, hogy milyen kellemetlen, adott esetben életveszélyes lehet ez a betegség. Fontos tudnunk azonban, hogy nem mindig magára az adott ételre allergiás valaki, hanem sokszor csak annak egy összetevőjére. A veszélyeket tovább fokozza, hogy egyes allergének olyan ételekben is megtalálhatók, amelyek nem feltétlenül keltenek gyanút az emberekben.

Víz

Rögtön az elején feladtuk a leckét: bizony létezik vízallergia. Ez egy rendkívül ritka betegség, amely gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat, és általában a tinédzserek körében jelentkezik. Mivel nagyon kevés embert érint, a diagnosztizálása igencsak nehéz, és bonyodalmakat okozhat az, ha más allergiával (pl. a vízben található klórra) tévesztik össze.

A vízallergia tünetei közé tartozik az erős viszketés a fürdés után/közben, vagy a torok ödémásodása vízivás után.

A tünetek akár órákig is fennállhatnak, sőt a betegnek akár pszichés problémái is lehetnek az allergia mellett.

Paradicsom

Ha egy tál finom paradicsomsaláta után szinte azonnal viszketni és égni kezd a szájunk, akkor gyanakodhatunk erre az allergiára. A kellemetlen tünetek ebben az esetben szerencsére hamar elmúlnak és nem okoznak komolyabb panaszokat, de persze ettől függetlenül jobb kerüljük a paradicsomot bármennyire is kedveljük.

Hal

Ha valakinél allergiás reakciót okoz egy hal, akkor valószínűleg minden más falfajra is allergiás, ugyanis a legtöbb uszonyos faj hasonló allergén fehérjékkel bír.

Noha a halat és a kagylót is az úgynevezett „tenger gyümölcsei” között szokás emlegetni, biológiailag rendkívül eltérőek,

vagyis az könnyedén elképzelhető, hogy valaki allergiás a halra, de a kagylóra nem, éppúgy az ellenkezője is. 

Húsallergia

Ez az ételérzékenység akár egy kullancscsípéssel is összefügghet, vagyis a csípés következményeként alakulhat ki valakinél a betegség. A húsallergia okozhat többek között kiütéseket, hányingert, hasi görcsöket, szédülést és a fejfájást is. 

+1 Burgonya

A krumpli olyan ritkán vált ki allergiát, hogy általában ez az a növény, mely az ételallergiával küzdők számára biztos menedéket, táplálékot jelent. Egyesek azonban mégis kénytelenek mellőzni az étrendjükből, mert számukra durva hasfájást és kellemetlen viszketést okoz. Azok, akik érzékenyek a krumplira, nagy eséllyel a paradicsomra is érzékenyek, mivel egy családba tartozó zöldségek.

(Borítókép: Férfi kiütésekkel. Illusztráció: Viktoria Nevzorova/Getty)